Memòria democràtica
Cultura 24/12/2021

La justícia argentina no jutjarà, de moment, l'exministre espanyol Martín Villa

La Cambra Federal considera que no hi ha prou proves que cometés crims contra els drets humans

3 min
Martín Villa al final de la reconciliació

BarcelonaLa justícia argentina ha revocat la decisió de la jutge María Servini de processar l'exministre espanyol Rodolfo Martín Villa. La Cambra Federal de Buenos Aires ha pres aquesta decisió considerant que no hi ha prou proves per imputar Martín Villa i acusar-lo d'haver comès crims contra la humanitat.

Servini, que des del 2010 investiga els crims del franquisme, va anunciar l'octubre passat que obria el procés contra Martín Villa per quatre homicidis durant els primers anys de la Transició. Segons la interlocutòria, la magistrada li atribueix la responsabilitat de l'assassinat de tres obrers a Vitòria l'any 1976 i de la mort de Germán Rodríguez pels trets de la policia a Pamplona durant els Sanfermines del 1978. Al text s'afirma que l'exministre va ocupar "una posició preponderant en l'estructura jerarquitzada de poder" sota la qual es van produir les morts, com a responsable de la policia. El processat va ser governador civil i cap provincial de Barcelona durant la dictadura. Durant la Transició va ser ministre de Relacions Sindicals (1975-1976) i de Governació (1976-1977), i va continuar al càrrec quan amb el primer govern democràtic d’Adolfo Suárez passa a anomenar-se ministeri de l’Interior (1977-1979).

Tanmateix, la sala 2 de la Cambra Criminal i Correccional Federal, o Cambra d'Apel·lacions, ha considerat que no es pot portar a judici l'exministre. En la seva resolució, adoptada per unanimitat, els magistrats critiquen el "desencert" de Servini a l'hora de considerar l'exministre com el responsable subsidiari de les quatre morts, perquè era el cap visible d'un "aparell de poder organitzat". Segons la sala, no està demostrat que les quatre morts siguin crims de lesa humanitat. La Cambra d'Apel·lacions subratlla que no s'ha provat l'existència d'un aparell de poder, en plena disposició de Villa, que impartís ordres (en aquest cas a la policia) i, per tant, no se'l pot considerar autor subsidiari dels fets investigats.

Es continuarà investigant per obtenir més proves

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (Ceaqua) no es dona per vençuda. En un comunicat, assegura que la querella continuarà endavant. La decisió de la Cambra d'Apel·lacions argentina, detalla Ceaqua, "suposa i representa que el jutjat a càrrec de Servini ha d'aprofundir en la investigació per processar Rodolfo Martín Villa". Per tant, segons Ceaqua, la jutge continuarà amb les diligències de la investigació per acreditar de manera més sòlida la responsabilitat de l'imputat en els fets denunciats. A més, Ceaqua destaca que la resolució dictada per la Cambra Criminal i Correccional Federal Argentina "és susceptible de ser recorreguda en cassació en un termini de deu dies" i el seu equip jurídic "està estudiant la viabilitat de la interposició d'un recurs".

Quan a l'octubre es va anunciar el processament contra l'exministre, l'equip d'advocats de la querella argentina ja preveia que serien necessàries més proves. En concret, se l'acusa de les morts de Pedro María Martínez Ocio, Romualdo Barroso Chaparro i Francisco Aznar Clemente (assassinats per les forces d'ordre públic durant la massacre del 3 de març del 1976 a Vitòria) i de Germán Rodríguez Saís (assassinat durant les festes de Sant Fermí de Pamplona el 8 de juliol del 1978).

Ceaqua i les víctimes del franquisme van iniciar tot aquest procés fa més de 10 anys, però totes les querelles han estat rebutjades pels jutjats espanyols per la llei d'amnistia del 1977. En aquests moments, l'entitat suma un miler de querelles i denúncies. La justícia espanyola sempre ha sigut un mur infranquejable.

stats