Literatura
Cultura 20/10/2021

Apareix en castellà 'La viuda' de José Saramago per encetar el seu centenari

El 2022 es reeditarà tota la biblioteca del premi Nobel portuguès

Ara
1 min
Una de les últimes fotografies de José Saramago

BarcelonaUn jove José Saramago (1922-2010) va publicar l'any 1947 Tierra de pecado a Portugal, una obra inèdita en castellà que ara arriba amb el títol original que li havia posat l'autor, La viuda (Alfaguara). De fet, va deixar que l'editor li canviés el títol i ni tan sols va firmar cap contracte, no va veure ni un escut, "però que feliç va ser de veure-la publicada". Per això la seva viuda i presidenta de la Fundació Saramago, Pilar del Río, creu que així es fa "justícia" anys després al premi Nobel del 1998.

La viuda explica la història de María Leonor, viuda i mare de dos fills que es veu superada per les dificultats a l'hora de gestionar la seva hisenda a l'Alentejo. Deprimida per la pèrdua del marit, però malgrat això amb un desig encara viu, la protagonista aprofita la solitud per reflexionar sobre l'amor i el pas del temps fins que dos homes irrompen en la seva vida i canvien el seu destí.

Amb motiu de l'Any Saramago, Alfaguara comptarà amb l'il·lustrador Manuel Estrada per redissenyar totes les portades dels llibres, i es reeditarà tota la biblioteca de Saramago en tres etapes, fins a la Fira del Llibre de Guadalajara. Al juny es publicarà una edició especial d'El viaje a Portugal amb fotografies trobades per la seva dona en una maleta.

Paral·lelament al pla editorial, la Fundació Saramago ha organitzat actes de celebració de l'aniversari que començaran el 2 de novembre a Lanzarote, on va viure i morir l'autor. Una de les activitats destacades és l'exposició basada en l'obra La balsa de piedra. El comissari del centenari de Saramago és Carlos Reis, que ha anunciat el lema de l'any: "Vivo en desasosiego, escribo para desasosegarme".

stats