LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Cultura 04/09/2018

La justícia ordena la detenció de Willy Toledo

L'actor ha eludit dos cops declarar per la denúncia de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians

Xavi Serra
2 min
Willy Toledo:   “Hi ha una total llibertat d’expressió si ets un feixista”

BarcelonaEl titular del jutjat d’instrucció número 11 de Madrid va ordenar ahir la detenció de Willy Toledo després que l’actor hagi eludit presentar-se dues vegades al jutge per declarar en relació amb un presumpte delicte contra els sentiments religiosos, l’honor i la integritat moral. Toledo va ser denunciat per l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians arran d’uns comentaris publicats per l’actor a Facebook. El jutge ha ordenat que Willy Toledo sigui posat en mans de la justícia per a una nova citació programada per al 13 de setembre.

Els fets que originen la denúncia es remunten al juliol del 2017, quan l’actor va publicar un escrit a Facebook sobre la decisió del jutjat d’instrucció número 10 de Sevilla d’obrir judici oral contra les responsables de la Processó del Cony Insubmís, que van passejar una vagina gegant pel centre de la capital andalusa. “Em cago en Déu i em sobra merda per cagar-me en el dogma de la santedat i virginitat de la Verge Maria. Aquest país és una vergonya insuportable. El fàstic em supera. Aneu a la merda. Visca el cony insubmís”, va escriure Toledo.

El comentari va provocar la reacció de l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians, que va denunciar Toledo per un delicte contra els sentiments religiosos. L’actor va anunciar de seguida que no pensava participar en “aquesta farsa”: “Si em volen veure, hauran de venir a detenir-me”, va dir, argumentant que el seu comentari era una “crítica legítima”. Toledo no es va presentar el 22 de maig a la primera cita al jutjat ni a la segona citació del 28 de juny. El dia de la primera cita fins i tot va convocar una roda de premsa a la parròquia de San Carlos Borromeo, a Vallecas, acompanyat d’actors com Javier Bardem i Alberto San Juan. “Considero que no he comès cap delicte i, per tant, no hi ha cap necessitat de comparèixer per declarar davant d’un jutge -va afirmar-. La Constitució m’empara”. L’actor va assegurar aleshores que si el volien detenir es lliuraria a les autoritats: “El que vingui, ho assumiré. No amb esportivitat, però ho assumiré”.

Tornar a la Inquisició

L’Associació Espanyola d’Advocats Cristians també va anunciar ahir que demanaria al jutge que valori l’existència d’un delicte d’odi arran de les declaracions de Toledo al programa Al rojo vivo de La Sexta assegurant que durant la Guerra Civil van afusellar persones a causa de la seva fe i van incendiar esglésies perquè “alguna cosa devien haver fet”.

Polonia Castellanos, presidenta de l’associació, defensava ahir que tothom és igual davant la llei i que, per tant, Willy Toledo “té l’obligació d’acudir al jutjat, si el cita un jutge”. En canvi, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va donar suport a Toledo per Twitter, tot avisant que “jutjar la blasfèmia és incompatible amb la laïcitat” i que la detenció de l’actor representaria un retorn “als temps de la Inquisició”.

stats