Tribunals

L’assetjador de Paula Bonet diu que tenia un trastorn mental “eroticomaníac”

L’home també assegura que feia sarcasme amb les amenaces i ho considera "un joc literari"

3 min
L'home acusat d'amenaçar l'artista Paula Bonet sortint de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaDos anys i set mesos després que la pintora i escriptora Paula Bonet denunciés un home per assetjament, i que ell hagi passat diversos mesos a la presó per saltar-se l’ordre d’allunyament dictada pel jutge, ha arribat el judici. La magistrada del jutjat penal número 10 de Barcelona havia acceptat que la vista fos a porta tancada, sense públic ni periodistes, i amb una mampara entre Bonet i l’acusat per evitar el contacte visual i la victimització. Però poc abans de començar, l’advocat de l’home ha presentat un recurs contra aquesta decisió, i malgrat que la jutge l’ha rebutjat, això ha fet endarrerir el judici. Quan ha acabat, el presumpte assetjador ha dit als periodistes que feia sarcasme amb els missatges amenaçadors que havia enviat a Bonet.

“Vaig veure que es fixava en mi i vaig començar a elucubrar que em tirava hams”, ha considerat l’home sobre la primera xerrada on va coincidir amb l’artista. Segons les seves declaracions, recollides per Europa Press, al principi es va acostar a Bonet perquè tenia interès en la seva obra i per conèixer-la, i encara que després ella el va denunciar, ha argumentat que va insistir en parlar-hi per demanar-li perdó. També ha assegurat que tenia un trastorn mental “eroticomaníac” que li feia creure que Bonet estava enamorada d’ell, però l’advocada de la pintora, Carla Vall, ho ha qüestionat. Fins fa un mes, el possible trastorn no formava part de la causa judicial, i la forense, ha explicat Vall, pensa que l’home “no té cap afectació" i nega completament "cap mena de trastorn”.

L’assetjador, de nom Víctor, ha al·legat que els correus electrònics i els tuits que va dirigir a Bonet eren una “batalla de galls”, malgrat que parlava d’estrangular-la, esquarterar-la i violar-la, i ho ha considerat “un joc literari”, segons les declaracions recollides per Efe. L’advocat de l’acusat ho ha justificat com una defensa després que l’artista denunciés públicament l’assetjament que patia, i ha afegit que el seu client va rebre “un linxament” i també amenaces. Sobre això últim, Vall ha respost que l’home no ha aportat cap denúncia, i ha qualificat d’insultant que insinuï que Bonet estava enamorada d’ell. “Presentar-se com a víctima no deixa de ser una de les manifestacions clàssiques de l’extrema dreta misògina”, ha dit Vall.

Una altra investigació

L’advocada de la pintora també ha criticat que l’acusat hagi dit que Bonet ha utilitzat aquest cas d’assetjament per guanyar fama perquè ha recordat que ella ha limitat la seva presència pública des que l’home va sortir de la presó fa poques setmanes, abans del judici. Vall ha assegurat que “acusar les dones que denuncien la violència que pateixen és un acte més de masclisme” i ha explicat que l’home té una altra investigació penal oberta per un presumpte assetjament a una altra dona i que el cas s’assembla molt al de Bonet.

L’artista demana vuit anys de presó i una multa de 8.600 euros per l’assetjador, i la Fiscalia, que en el seu escrit recull que l’home es presentava a les portes del taller de Barcelona on ella treballava i la perseguia, a part d’enviar-li missatges amenaçadors, fa una petició de tres anys de presó i una multa de 4.800 euros per coaccions i amenaces, a més d’incompliment de l’ordre d’allunyament. La defensa de l’acusat vol que l’absolguin escudant-se en el trastorn mental per obtenir la rebaixa total o parcial de la pena. Un cop celebrat el judici, ara la jutge dictarà sentència.

stats