Abusos

L'ovació a Plácido Domingo a Madrid aixeca polseguera

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, critica l'aplaudiment a un abusador confés

2 min
La primera actuació de Plácido Domingo a Madrid després de dos anys

BarcelonaUn llarg aplaudiment –de 3 minuts, segons El Mundo, i de 8, segons El Español– va merèixer la tornada de Plácido Domingo als escenaris espanyols. El cantant va actuar dimecres a Madrid en una gala benèfica. Era la primera actuació després d'haver admès "tota la responsabilitat" en les denúncies d'assetjament que una vintena de dones van fer contra ell l'agost del 2019 i després d'una investigació del sindicat dels artistes musicals dels Estats Units que dictaminava que havia tingut "un comportament inapropiat". Però segons els seus fans cap investigació judicial empara aquestes denúncies.

L'última actuació de Plácido Domingo a Espanya va ser el desembre de 2019 al Palau de les Arts de València, on el cantant va participar en l'òpera Nabucco. A Madrid feia dos anys que no hi actuava. Des de llavors hi va haver diverses cancel·lacions de concerts, també del ministeri de Cultura, al Teatro Real i a la Zarzuela, i fins i tot canvis de nom com el del Centre de Perfeccionament de les Arts Plácido Domingo, que va retirar-ne la referència.

Semblava que seria el final de la seva carrera. Però mig any després d'aquell mea culpa al món va començar a oferir entrevistes en què assegurava que mai havia abusat de ningú ni havia tingut cap actitud assetjadora, agressiva o vulgar. En una entrevista a La Repubblica deia: "Quan em vaig assabentar que tenia el covid, em vaig prometre a mi mateix que, si en sortia viu, lluitaria per netejar el meu nom". I és el que ha defensat fins llavors. "No va ser un mea culpa encara que ho semblés", ha assegurat. "Mai he faltat al respecte a cap dona".

I sembla que té la seva claca: a Madrid, només d'entrar a l'auditori, va ser rebut amb "visques" i "bravos" per les 1.620 persones que hi havia de públic. També en va rebre la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. I al final, ovació sonora.

Les xarxes han reaccionat al concert. Diverses persones s'han rebel·lat en contra de l'homenatge a un abusador confés. Per començar, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, es plantejava "quin missatge envia a les dones [que van ser víctimes del cantant] i a les que són agredides sexualment cada dia al nostre país" i que temen denunciar per por que no se les cregui.

Domingo no només ha actuat a Madrid, sinó que també ha estat reconegut amb el títol d'Ambaixador Honorari de Patrimoni Mundial d'Espanya que li ha donat l'Asociación para la Difusión y Promoción del Patrimonio Mundial de España (Adiprope). Avui el cantant assegurava que va estar a punt de plorar en molts moments i que entenia els aplaudiments com un "Plácido, ets nostre".

Plácido Domingo ha reactivat l'agenda als 80 anys i actuarà a Marbella aquest agost.

stats