Cultura 30/05/2018

L'actor i director teatral Josep Maria Pou, Català de l'Any 2017

El metge Oriol Mitjà va rebre el guardó de l'any 2016, que es va ajornar per una vaga dels treballadors d''El Periódico'

Acn
2 min
L'actor i director teatral Josep Maria Pou va rebre el guardó de Català de l'any de mans del president de la Generalitat, Quim Torra

BarcelonaL'actor i director teatral Josep Maria Pou va ser guardonat dimarts a la nit amb el premi Català de l'Any 2017, organitzat per 'El Periódico'. Pou, que va rebre el suport del 47% dels lectors del rotatiu que han participat en la votació per triar el premiat, culmina d'aquesta manera un any de molt èxits, ja que al d'ara hi suma la Creu de Sant Jordi i el premi Gaudí d'Honor a la trajectòria. En rebre el premi, Pou va explicar que no havia preparat cap discurs perquè "ni per un moment" havia pensat que pogués ser el guanyador. I a l'alegria que mostrava hi va afegir "dos motius de joia", el fet de "tenir govern" i que "s'acaba el 155".

En una al·lusió a la situació política dels últims mesos, Pou va dir que "moltes de les coses" que ha "vist o llegit" no li han "agradat gens", perquè l'han fet sentir "que podia ser un mal català" perquè no hi estava d'acord. Però va afegir que el fet que "unes persones" l'hagin triat a ell com a Català de l'Any el "reconcilia" amb "aquests mals moments de l'any".

Pel que fa al premi del 2016, va recaure en el metge Oriol Mitjà, que lluita contra la malaltia infantil del pian. Segons destaquen els impulsors del premi, Mitjà va descobrir que una pastilla d'azitromicina cura aquesta malaltia similar a la lepra. El metge va rebre el premi de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, i del president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah.

Mitjà va assegurar que el premi l'emocionava: "Me'l dona el poble de Catalunya, el que jo crec que és el meu poble". També va afirmar que la "fortalesa" dels catalans és que saben "resoldre els problemes de manera pacífica". I en aquest sentit va afirmar que no podia fer més que "rebutjar la violència rebuda l'1 d'octubre".

El lliurament del premi del Català de l'Any del 2016 estava previst per al dimarts 16 de maig del 2017 al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), però es va ajornar pel fet que la plantilla d''El Periódico' va decidir fer vaga durant quatre dies, del 15 al 19 de maig.

stats