Cultura 20/09/2016

L'Ajuntament de Barcelona manté l'exhibició de dues estàtues franquistes al Born

La proposta de CiU perquè el consistori reconsideri l'exposició no prospera

Sílvia Marimon
2 min
El projecte de l'exposició del Born

BarcelonaLa memòria és un tema molt sensible i genera polèmica. Avui, a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona, hi hagut un nou debat, força encès, sobre l'exposició 'Franco Victòria República. Impunitat i espai urbà' que s'ha d'inaugurar a l'octubre al Born Centre de Cultura i Memòria i que inclou dues estàtues franquistes. El portaveu de CiU, Jaume Ciurana, ha demanat una vegada més que no s'exhibeixin al carrer ni l'estàtua eqüestre decapitada de Franco de Josep Viladomat ni la de la Victòria, de Frederic Marès. La proposició, que ha tingut el suport d'ERC, no ha prosperat. Hi ha hagut empat: 15 vots a favor de CiU i ERC, l'abstenció de Ciutadans, PP i la CUP, i 15 en contra, de Barcelona en Comú i PSC.

Barcelona en Comú no claudica i insisteix en la necessitat de l'exposició: "Les peces s'exhibiran en un programa més ampli que vol denunciar, posar de relleu i generar una reflexió crítica sobre la impunitat del franquisme en temps de democràcia. Al cicle 'Evocacions de la ruïna' i hi haurà pel·lícules, obres de teatre i cicle de xerrades. Prèviament també hi haurà una exposició sobre la tortura franquista als anys 60 i 70 a partir de la veu de les víctimes de diferents procedències polítiques. És una exposició que no s'ha fet mai ni a Barcelona, ni a Catalunya ni ha l'estat espanyol", ha dit el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello.

Ciurana ha assegurat que exhibir les estàtues és "un gran error que es comet per arrogància intel·lectual" i ERC ha argumentat que no es poden exhibir estàtues franquistes quan "encara no s'han tancat les ferides de la Guerra Civil". La CUP ha proposat una ubicació diferent a la del Born, però Pisarello ha respost que les estàtues s'han d'exhibir al Born perquè formen part d'una exposició molt més àmplia.

Les relacions amb Damm

Una de les altre dels temes que s'han debatut a la comissió gira a l'entorn de les relacions de l'Ajuntament amb Damm després de la multa per frau que van acordar pagar els propietaris de la cervesera. Damm dóna suport a diferents actes culturals de la ciutat, i l'equip d'Ada Colau es va comprometre a excloure dels convenis municipals les empreses que no complissin amb les seves obligacions fiscals i tributàries. El regidor de Cultura, el socialista Jaume Collboni, ha argumentat que l'empresa no està sent investigada, sinó un dels accionistes. Ciurana ha demanat que el consistori aclareixi si el compromís del consistori és, doncs, només en el cas que sigui una empresa, la que delinqueixi, i no els accionistes. La regidora de Barcelona en Comú Laia Ortiz ha detallat que "s'ha començat un camí que segurament s'haurà de revisar", i Collboni ha aclarit que després de les Festes de la Mercè té pendent una trobada amb Damm.

stats