Cultura 24/05/2016

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, votarà a favor de mantenir el monument franquista

El proper dissabte 28 de maig els tortosins decidiran si es retira o no el monument dedicat als caiguts franquistes de la Batalla de l'Ebre

Ara
2 min
El monument de Tortosa

BarcelonaL'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha fet públic que votarà a favor de mantenir, reinterpretar i contextualitzar el polèmic monument franquista de l’Ebre, en la consulta que se celebrarà aquest dissabte. Els veïns de Tortosa podran elegir entre dues opcions, l'A, que consisteix a retirar el monument per a la seva posterior museïtzació, i la B, que consisteix a mantenir el monument i reinterpretar-lo. El govern de Bel, però, no ha especificat com es "reinterpretaria".

El colossal monument de Tortosa es va construir el 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria franquista a la Batalla de l’Ebre, on van morir 30.000 homes. Fa cinquanta anys que mira la ciutat des de l’Ebre, sobre la base de l’antic pont de la Cinta de Tortosa, destruït durant la retirada de les milícies republicanes. És una piràmide de ferro forjat de 45 metres, foradada per orificis de metralla que es van transformant progressivament en ciris i creus. El 1980 l’Ajuntament de Tortosa va treure el Víctor (anagrama personal de Franco) i les lletres en què es llegia: “Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz”. El 2008 es van retirar les plaques que commemoraven la inauguració. Continua, però, tenint molta simbologia franquista. Per exemple, la dedicatòria només està dedicada als morts franquistes.

El Parlament va aprovar una moció per retirar el monument de Tortosa el 10 de març sense cap mena de consulta ni dilació. En aquell moment, però, Bel va argumentar que igualment faria la consulta perquè, segons ell, qui havia de decidir si es retirava o no era Tortosa. Bel ha subratllat que, més enllà del seu posicionament, el govern municipal treballarà per materialitzar "com més aviat millor" el resultat de la consulta. No obstant això, ha advertit que no serà una cosa que es dugui a terme "de forma imminent" perquè, sigui quina sigui l'opció guanyadora, caldrà aprovar un projecte i destinar-hi els recursos per materialitzar-lo. La consulta se celebrarà el dissabte 28 de maig entre les nou del matí i les vuit del vespre.

A Tortosa hi ha qui defensa retirar el monument i qui fa campanya perquè no es toqui. Josep Maria Royo és investigador del programa de 'Conflictes i construcció de pau' de la UAB i membre de la comissió per a la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. Royo denuncia que les preguntes que planteja la consulta són confuses i que no s’ha fet prou pedagogia: “En el moment que es fa una consulta es fa burla de la memòria de les víctimes. El franquisme no és un tema a consultar, perquè va ser un cop d’estat sagnant”, diu.

stats