Cultura 27/02/2016

El conseller de Cultura planteja l'ampliació del Museu d'Història de Catalunya

El museu celebra aquest cap de setmana vint anys d'història amb jornades de portes obertes

Europa Press/ARA
2 min
Un grup de nens participant en activitats del museu

BarcelonaEl conseller de Cultura, Santi Vila, vol que el Museu d'Història de Catalunya (MHC) continuï tenint un paper cabdal en el relat històric de Catalunya i no ha descartat una possible ampliació. El MHC celebra aquest cap de setmana el seu 20è aniversari amb unes jornades de portes obertes que han començat avui i acabaran demà diumenge. Segons Vila, malgrat que és "relativament jove", el museu ha trobat el "seu lloc" entre els grans equipaments.

"Potser aquest és el moment de plantejar-se si aquest museu, que fa tan bones exposicions temporals i que ha actualitzat la seva exposició permanent, s'ampliï. N'hem de parlar", ha dit. Vila ha destacat que una possible ampliació és un tema que s'ha de discutir amb altres administracions com l'Ajuntament o el Port e Barcelona, però ha afirmat que el govern català està convençut que el museu ha de continuar tenint "un paper important" dins el relat històric. Si es fa una ampliació, el conseller de Cultura ha assegurat que també s'haurà de parlar de l'emplaçament. "Hem de decidir si es queda en l'emplaçament actual –ara és un espai llogat a les autoritats portuàries– o es fa un plantejament radicalment diferent".

Jornades de portes obertes

El museu celebra aquest cap de setmana els seus 20 anys amb unes jornades de portes obertes. Dissabte i diumenge al matí els visitants podran veure com els personatges de la història prenen vida, amb representacions de la vida quotidiana de visigots, carolingis, almogàvers i mercaders, entre altres. També hi haurà espectacles de foc, visites guiades i activitats per als més petits.

"Sota el lema ‘Vint anys construint la nostra memòria’, el museu ha volgut posar l’accent en la tasca realitzada durant aquest temps, en l’experiència adquirida, en la seva vocació d’institució pública d’abast i projecció nacional, i, finalment, en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país", ha assegurat en un comunicat el MHC.

Entre els grups que participaran en les jornades hi ha Barcino Oriens Hereus de la Història, els Miquelets de Girona i l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc.

Segons el museu, a les sales de la permanent del museu, un grup de persones grans explicaran aquest cap de setmana les seves vivències i els seus records de la història més propera, com l’escola republicana, la Guerra Civil o la dictadura feixista, entre altres. "Es tracta dels membres del Consell dels Savis, un grup de persones voluntàries que col·laboren amb el museu transmetent la història en primera persona, especialment als grups escolars", ha dit el MHC.

També hi ha espai per als més petits, que podran viatjar en el temps acompanyats d’un personatge molt especial, gairebé màgic: la Polsina. Es tracta d’una volva de pols molt bellugadissa que va néixer fa més de cinc mil anys i ja en fa molts que viu al Museu d'Història de Catalunya. Explicarà a tots els nens i nenes què menja, com creix, com es vesteix i, tot passejant per les sales del museu i saltant de segle en segle, els presentarà les amistats que ha fet al llarg de la seva vida.

El públic també podrà veure les diferents exposicions que hi ha ara al museu.

stats