MÚSICA
Cultura 14/06/2013

L'(a)phònica invoca el monstre

La Troba Kung-Fú, Manel i molts més a la desena edició del festival banyolí

Borja Duñó Aixerch
2 min

Markooz és un beatboxer , és a dir, una caixa de ritmes humana. Només amb la seva veu, amb l'ajuda d'un micròfon i algun pedal per fer loops i efectes, és capaç de posar el públic dret i fer-lo ballar. Campió d'Espanya d'aquesta disciplina nascuda en la cultura del hip-hop i un dels millors especialistes del món, Markooz explica molt bé quin és el leitmotivd'un festival que ja celebra la desena edició: la veu.

SOBRE L'ESTANY

En aquests 10 anys, l'(a)phònica ha situat Banyoles en el mapa dels festivals mitjans al nostre país (uns 18.000 espectadors en l'última edició), sovint molt especialitzats i amb una programació cuidada fins a l'últim detall. Per celebrar l'efemèride, l'organització ha posat sobre la taula idees la mar d'atractives, com plantejar el concert dels Manel vora l'estany durant la revetlla de Sant Joan o fer tocar La Troba Kung-Fú a la barca Tirona , sobre les aigües de l'estany de la ciutat. Aquesta actuació, com la que oferiran a l'escenari Juanola La Muralla, girarà al voltant de cançons populars i també del repertori sobre el nou disc de La Troba, però amb una idea de fons: invocar el monstre de Banyoles.

La versió a cappella que la companyia Dei Furbi fa de La flauta màgica de Mozart -per primera vegada a les comarques gironines- i l'estrena absoluta del musical Delikatessen són dos més dels highlights d'una programació eminentment eclèctica. També hi ha espai per a propostes arriscades com el nou espectacle dels Standstill - Cénit - i per a experiments que fusionen la veu amb la música electrònica, com Man Ex Maqina o la col·laboració entre el grup Bradien i el poeta Eduard Escoffet. I no hi faltarà la presència de noms coneguts, com Adrià Puntí (amb totes les entrades ja exhaurides), la cantautora malaguenya Anni B Sweet, l'inimitable Joan Colomo, i Juan Perro, que presentarà Casa en el aire , un repertori d'influència cubana que interpretarà al costat del guitarrista Joan Vinyals.

També hi ha altres noms menys populars però molt prometedors, com és el cas d'Esther Condal -atenció a la seva banda d'acompanyament, integrada per joves músics de free jazz com Ramon Prats i Albert Cirera- i Núria Graham, una jove vigatana d'arrels irlandeses de la qual tothom sembla que ha sentit a parlar. Aquesta serà la primera oportunitat de veure-la en terres gironines.

(A)PHÒNICA

DIVERSOS ESPAIS (BANYOLES)

Del 20 al 24 de juny

www.aphonica.banyoles.cat

stats