Cultura 01/04/2014

L'Audiència Nacional condemna el músic Pablo Hasél a dos anys de presó per "enaltiment del terrorisme"

La sentència considera que la lletra d'algunes cançons del raper lleidatà "alaben les accions i membres" del GRAPO i ETA

Acn
2 min
Pablo Hasél a la sortida del judici a l'Audiència Nacional

MadridL'Audiència Nacional espanyola ha condemnat a dos anys de presó el raper i productor musical lleidatà Pablo Hasél per "enaltiment del terrorisme" amb la lletra d'algunes cançons seves. Segons la sentència, que ha donat per vàlida la tesi de la fiscalia, les lletres de Hasél "alaben les accions i membres" de grups terroristes com els GRAPO o ETA, a més de "justificar la seva existència". A més, considera que Hasél demana "el retorn" d'aquests grups i en presenta els seus membres com a "víctimes de la democràcia".

Les cançons investigades que han servit per condemnar Hasél per enaltiment del terrorisme contenen frases com "els GRAPO eren defensa pròpia davant de l'imperialisme i el seu crim" o "val la pena que exploti el cotxe de Patxi López". El raper també dispara contra la magistratura amb frases com ara "penso en les bales que a nuques dels jutges nazis arribin". I referències directes a ETA: "El meu germà entra a la seu del PP cridant 'Gora ETA'". En una de les cançons, Hasél també afirma: "Serà un honor que em diguin terrorista".

Segons el tribunal, les lletres no es poden emparar en la llibertat d'expressió, ja que exalcen grups terroristes i insten a assassinar determinats polítics o dirigents econòmics.

En sortir del judici, el passat 10 de març, Hasél ja es va mostrar convençut que l'Audiència Nacional el condemnaria a dos anys de presó per "no veure com a terroristes" alguns personatges comunistes presos o condemnats per lluita armada. Hasél va admetre ser l'autor de les cançons, va defensar "la llibertat d'expressió" i va considerar que "ningú" li ha d'imposar a qui ha de "respectar".

"Les meves idees són les meves idees. Sóc comunista. Jo he parlat de lluita armada igual que ho van fer el Che i Marx i no per això prohibeixen els seus llibres", va subratllar Hasél. A més, considera que "part de l'acusació és falsa", perquè se l'acusa de defensar Al-Qaeda quan no li dono suport perquè és "una organització anticomunista i que assassina molts innocents".

stats