Cultura 17/09/2014

Leonard Cohen presenta 'Popular problems', el nou disc que surt dimarts

El canadenc explica a Londres el context de l'àlbum: "La teva lluita és com la de qualsevol altre i el teu patiment, també"

Efe
2 min
Leonard Cohen

LondresLeonard Cohen, que diumenge que ve farà 80 anys, publicarà dos dies després un nou disc, 'Popular problems', que ha presentat a la capital britànica davant periodistes de 25 països i en el qual ha treballat amb el productor Patrick Leonard –col·laborador, per exemple, de Madonna–. Cohen es troba en un gran moment creatiu que va arrencar amb 'Old ideas' (2012). Ahir deia que està pensant ja en el proper àlbum, que es titularà 'Unpopular solutions', va dir fent broma.

Del seu tretzè treball d'estudi, el premi Príncep d'Astúries 2011 en va destacar que conté una "àmplia paleta de gèneres" musicals que van del blues al country passant pel gospel, amb la seva enorme presència i un cor de dones. "No hem reinventat la roda", concedeix Cohen. Per ell, el treball té un "sentiment unificador": "Tothom pateix i tothom lluita per ser algú, per ser reconegut. Cal entendre que la teva lluita és com la lluita de qualsevol altre i el teu patiment, també. Crec que no s'arribarà a solucions polítiques mentre no arribem a aquesta idea", deia. Amor, desamor, conflicte, religió... Hi ha els temes que sempre ha desenvolupat en la seva obra i que ens toquen a tots. "Reflecteix el món en què vivim, l'atmosfera", diu

"He intentat fixar al llarg dels anys una posició política que ningú pogués desxifrar", diu una altra vegada amb cara de murri. Summament acurat, Leonard Cohen, canadenc de Mont-real, no es va voler mullar sobre el referèndum escocès i la consulta catalana, i es va limitar a assenyalar que totes les posicions mereixen el seu respecte. "No sento que pugui prendre partit. Assumeixo que cadascú treballa amb les seves millors intencions, no veig res de sinistre d'un costat o de l'altre. La gent mira de fer que les seves vides tinguin significat, i de vegades pensen que la manera és a través de la política. En qualsevol cas, reconec la lluita de la gent per donar significat a la seva existència, i això mereix un respecte", va dir a Londres.

Se sent com una institució?, li pregunten. "En tot cas, com una institució mental", conclou el músic.

stats