CINEMA
Cultura 28/10/2011

Tintín i Milú arriben a la gran pantalla

Avui les sales de cinema es preparen per acollir l'estrena de 'Les aventures de Tintín: el secret de l'Unicorn', la primera incursió de Spielberg en l'animació 3D

Ara
2 min
Les aventures de Tintín: el secret de l'Unicorn

BarcelonaAvui és un gran dia per a tots els seguidors de Tintín, el mític personatge d'Hergé que es va donar a conèixer l'any 1929 a les pàgines de Le petit vingtième. Les sales de cinema de tot l'Estat estrenen avui El secret de l'Unicorn, la primera entrega de la trilogia Les aventures de Tintín que han engegat en tàndem Steven Spielberg (a la direcció) i Peter Jackson (a la producció). Es tracta d'una adaptació sui generis de l'àlbum homònim dels anys 40, un còctel de tresors, pirates, mariners d'aigua dolça, pergamins i algun llamp de rellamp. Això sí, adaptat al segle XXI amb una barreja de les tècniques més punteres de captura de moviment i animació 3D.

És cert que alguns dels fans d'Hergé s'arrencaran la cabellera d'arrel. El seu intrèpid heroi de vinyeta, el jove aventurer Tintín, ha estat transformat per Steven Spielberg en un home d'acció perfilat pel mateix motlle que va encunyar el Harrison Ford d'Indiana Jones ara fa 30 anys. Els 23 àlbums de Tintín (24, si comptem l'inacabat L'art alfa) són una joia pràcticament desconeguda als Estats Units, així que per assegurar-se la jugada el director de Jurassic Park ofereix una pel·lícula que no dóna pista a l'avorriment ni un sol moment. I la immensa majoria ja ha sucumbit a la nova croada del noi del tupè i els bombatxos marrons que va trepitjar la Lluna gairebé dues dècades abans que Neil Armstrong.

Spielberg i un equip de nivell

El públic reconeixerà en el paper protagonista Jamie Bell, el noi que fa 11 anys va debutar a Billy Elliot. El secunda Andy Serkis, amb la gorra marinera del capità Haddock. Tots dos s'enfronten al senyor Sakharine, un temible enemic interpretat per Daniel Craig que dóna mil voltes als antagonistes d'Hergé en poder i crueltat. Aquest és un dels accents que l'equip de guionistes ha posat a la trama original. I no són pas professionals de pa sucat amb oli. Spielberg va negociar amb la Fundació Hergé i van decidir encomanar la missió d'escriure el text a Edgar Wright, l'escocès més conegut de la comèdia televisiva britànica i mundialment aplaudit per la seva Zombies party. Es van sumar a la pinya Steven Moffat i Joe Cornish, un altre parell de pesos pesants del guió televisiu. Amb aquest menú al cartell de la pel·lícula, el duo Spielberg-Jackson s'ha cobert les espatlles. Ara només queda esperar que els aplaudiments comencin a rajar com el mannà.

stats