Cultura 14/12/2017

L'ICOM Espanya desaprova "la insòlita entrada policial" al Museu de Lleida per emportar-se els béns de Sixena

En paral·lel al comunicat de l'ICOM, la Junta de Museus de Catalunya n'ha emès un altre en què manifesta el seu "profund desacord sobre l’evident atac del procediment legal necessari per autoritzar el trasllat dels béns procedents del monestir de Sixena que es conservaven al Museu de Lleida"

Ara
2 min
Imatge del moment en què les obres surten  del Museu de Lleida.

BarcelonaL'ICOM Espanya (Comitè espanyol del Consell Internacional de Museus) s'ha sumat aquest dijous a les mostres de suport que el Museu de Lleida ha rebut abans i després del trasllat dels béns de Sixena i ha respost la sol·licitud que li va fer el Museu Nacional d'Art de Catalunya sobre una eventual execució del retorn provisional dels murals de la sala capitular del monestir. En un comunicat, l'ICOM desaprova "la forma en què s'ha produït el lliurament dels béns, mitjançant la insòlita entrada policial a altes hores de la matinada en un museu que ha ofert la seva col·laboració". També "la utilització mediàtica i política d'aquest afer fins a l'extrem de ser convertit en bandera partidista o partidària".

El Comitè espanyol del Consell Internacional de Museus és l'òrgan de direcció de l'ONG que reuneix professionals i museus espanyols. En el comunicat consideren "penós" que la ciutadania "hagi hagut d'assistir a enfrontaments i declaracions contraposades i acalorades qüestionant la professionalitat de tècnics, col·legues i museus sobre un afer en què haurien de prevaldre el seny, calma i les raons tècniques i legals".

Pel que fa a l'eventual trasllat de les pintures murals de la sala capitular del monestir de Sixena, conservades al MNAC, expressen la seva "preocupació" sobre el fet que es vulguin traslladar uns béns artístics "tan delicats" sense que hi hagi una sentència ferma.

La Junta de Museus denuncia l'actuació policial al Museu de Lleida

També aquest dijous, la Junta de Museus de Catalunya ha emès un altre comunicat en què expressa "el seu profund desacord sobre l’evident atac del procediment legal necessari per autoritzar el trasllat dels béns procedents del monestir de Sixena que es conservaven al Museu de Lleida".

La Junta subratlla que el trasllat es va produir malgrat el seu dictamen "en contra" i reclama que "es respecti la tasca de conservació, documentació, recerca, restauració i difusió que sobre aquest patrimoni han realitzat, amb gran professionalitat, l’equip directiu i tècnic del Museu de Lleida, per als quals demanem el màxim respecte i reconeixement".

Comunicat de l'ICOM Espanya sobre el cas Sixena
stats