Cultura 19/05/2022

La llibreria Geli de Girona deixa el local de l’Argenteria després de 143 anys

L’actual responsable, Pere Rodeja, busca un nou emplaçament al Barri Vell: “Tirarem endavant segur”

3 min
Imatge de l'aparador de la llibreria Geli, al carrer de l'Argenteria, l'any 1910

GironaEra el 19 de març de 1879 quan Francesc Geli i Geli va inaugurar una llibreria al carrer de la Cort Reial de Girona. Feia tan sols un any que havia arribat de Llampaies, un poble de l’Alt Empordà, per muntar una fleca al número 18 del mateix carrer. Al seu costat, al número 19, hi havia llavors la botiga Ca l’Oms, dedicada a la venda de fils, llibres, papers i cordons. La proximitat va fer que el jove Geli conegués a la filla dels seus veïns, l'Àngela Costa, amb qui es va acabar casant. La nova parella va decidir convertir el negoci familiar en la Llibreria San José i més endavant la van ampliar obrint una altra porta pel carrer Argenteria, que va acabar dotant al local d'una de les seves característiques icòniques: les dues entrades que donen accés a un passadís llarg i flanquejat per tota mena de llibres. Rere el taulell de fusta, els descendents de Francesc Geli i Àngela Costa van continuar el negoci familiar fins que, el 1988, el van traspassar a la família Rodeja-Gispert, que ha mantingut la seva flama fins als nostres dies, lluitant pel camí contra tota mena de vents i tempestes: des de les inundacions de l'Onyar fins a la ferotge competència de multinacionals com Amazon. 

Ara, 143 anys després, i tal com han avançat el Diari de Girona i El Punt Avui i ha confirmat l'ARA, els actuals titulars deixaran l’històric emplaçament per buscar una nova seu des d’on continuar el seu extens llegat. “Ha sigut una decisió familiar, una cosa és el local, que és de tota la família, i l’altre el negoci de la llibreria. Al llarg de molts anys hem rebut moltíssimes ofertes, sempre havíem dit que no, fins que ha arribat el moment de dir que sí, per circumstàncies familiars”, explica a l'ARA Pere Rodeja, el responsable de la llibreria, que no para de rebre missatges i trucades d’ànims i de suport. “Tirarem endavant, això segur!”, diu contundent i amb un somriure. 

El llibreter Pere Rodeja a la llibreria Geli, en una imatge d'arxiu

L'últim dia de la Geli al carrer Argenteria serà el 31 de maig. El llibreter fa dies que busca locals pel call jueu i ja n'ha visitat tres: “La Geli sempre ha estat al Barri Vell i no ens volem moure d’aquí. Volem que sigui un lloc que mantingui un caire semblant al que tenim ara. Per tant, segur que no tindrem estanteries de mecano", recalca amb ironia. Rodeja espera tornar rere al taulell des del nou emplaçament abans de finalitzar l'any i, fins llavors, continuaran venent llibres de la seva pàgina web. Amb 143 anys al darrere, és difícil per al gironí triar un sol moment memorable: "El que ha sigut històric és haver pogut obrir cada dia des del 1879", subratlla.

De llibreria a joieria

L’oferta que ha conquistat la família Rodeja ha arribat de la mà d’un altre comerç icònic del Barri Vell i que està just al seu costat: la joieria Pere Quera, amb 135 anys d’història. Els Quera sempre han tingut una relació estreta i d’amistat amb els propietaris de la llibreria, primer amb els Geli i posteriorment amb els Rodeja. “Ve de molts anys enrere, els avis ja n’havien parlat, que si algun dia es venien el local, ens ho diguessin perquè ens interessaria. Ara s’ha donat l’oportunitat i ho hem aprofitat perquè és l’únic espai que tenim si algun dia volem créixer”, assenyalen fonts de la joieria. 

De moment els Quera estan estudiant quin ús en faran, però descarten al “99,9%” llogar-lo a un altre comerç. “Ara hem d’analitzar què farem. Potser ampliem algun dels espais que tenim, com el taller de joiera o el del servei tècnic, que ara és a la primera planta i cada vegada hi ha més demanda. Però ho hem de mirar, no tenim cap projecte concret sobre la taula”, afegeixen les mateixes fonts.

Sigui com sigui, el que sembla clar és que el tram final de la Rambla canviarà els llibres per les joies, retornant, en part, a l'origen que dona nom al carrer: aquí se situaven antigament els argenters, quan el call jueu estava dividit per gremis. Tot i això, als gironins els quedarà un buit en el record per l'emblemàtica llibreria que a tantes generacions ha fet viatjar i descobrir noves plomes i mons.

stats