Cultura 16/03/2013

Els ciutadans de Viladecans salven la llibreria Els nou rals

Clients i usuaris de la llibreria van convocar una 'cash mob' per animar a comprar llibres

Agències
2 min

ViladecansUnes 700 persones van contribuir a salvar el mes de la llibreria Els Nous rals de Viladecans que ara es replantejarà el seu futur.

Ciutadans del municipi van acudir dissabte a la 'cash mob' organitzada per clients i usuaris de la llibreria per animar a comprar llibres i donar suport a la botiga, que no passa per bons moments. En declaracions a l'ACN, Bàrbara Lligadas, coorganitzadora de l'acte, va assegurar que Els nou rals "és més que un comerç, és una institució cultural per la ciutat de gairebé 34 anys". El propietari de la llibreria, Jordi Vicente, va explicar que s'havia plantejat tancar la botiga immediatament i que el seu futur dependrà d'aquesta diada i de les propostes que es facin.

Els clients van organitzar una 'cash mob' sorpresa, una convocatòria massiva perquè un dia a una hora tothom que vulgui hi vagi a consumir a una botiga per ajudar-la. Segons els organitzadors, és la primera vegada que es fa a Viladecans i al Braix Llobregat una iniciativa com aquesta. De fet, el carrer Sant Joan 19 de Viladecans es va omplir durant tot el matí de persones que compraven llibres i que han volgut donar suport a la llibreria. Els organitzadors van pensar que l'acte d'aquest dissabte havia de ser una festa on a més de comprar llibres es pogués escoltar música o s'organitzessin activitats pels nens.

El propietari, emocionat

Jordi Vicente no podia amagar, ni volia, la seva emoció durant tot el dia. El propietari de la llibreria es va assabentar a través d'un web d'aquesta 'cash mob', però en desconeixia els detalls. De fet, ha admès que no s'esperava una rebuda d'aquest tipus. Ha recordat en diferents moments que és una llibreria ideològica i que està propera a l'independentisme.

Vicente ha explicat, també a l'ACN, que la llibreria des del 2008 fins ara ha tingut una davallada del 40% de vendes i que el 2013 ha començat "caòtic". "Vaig obrir amb 23 anys i en faré 58 i he de prendre una decisió dràstica", ha remarcat. Ha recordat que grans grups han hagut de tancar i ha assenyalat que pretenia tancar "immediatament" però que després d'aquest dissabte s'ho repensarà. "Un cop escolti les propostes i vegi els resultats del 'cash mob' veuré si hi ha possibilitats d'un replantejament", ha dit.

El director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, va ser l'encarregat de llegir el manifest que han escrit els organitzadors.

stats