Cultura 31/08/2019

Llorenç Giménez, el llegat de la tradició oral valenciana

L'escriptor contacontes ha mort aquest divendres, amb 65 anys

Ara
2 min
Llorenç Giménez, el llegat de la tradició oral valenciana

ValènciaEscriptor, mestre i contacontes, Llorenç Giménez (Alfafar, l'Horta, 1954) va contribuir de manera destacada a la transmissió de la llengua i la cultura popular valencianes. La seva mort aquest divendres com a conseqüència d'un càncer contra el qual lluitava des de feia anys ha silenciat una de les veus més importants en la popularització de la figura del rondaller.

Amb un paper rellevant en la incorporació del valencià a les escoles, Llorenç Giménez va començar la seva carrera com a mestre a l'Escola Gavina, de la qual fou un dels principals fundadors. A més, va deixar empremta en altres col·legis valencians on va fomentar una renovació pedagògica a les aules, una altra manera d'ensenyar. Així, l'any 1996 va deixar l'ofici de docent per dedicar-se de manera completa a la professió d'escriptor i contacontes.

Al record de molts xiquets i xiquetes encara ressonen obres com 'Els acudits de Llorenç', 'El secret de les cinc llegendes' o 'El fantasma d'Ulls Blaus'. La seva tasca de narrador i difusor de la tradició oral el va portar a recórrer escoles, biblioteques i places de pobles per tot arreu del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. La seva contribució a la cultura popular valenciana fou reconeguda amb premis com ara l'Empar de Lanuza de literatura infantil, el de la Crítica Serra d'Or de literatura infantil i juvenil i el de l'Associació de Biblioteques Valencianes.

Veus destacades de la cultura i la política valencianes, com el músic Xavi Sarrià, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera o el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, han mostrat la seva tristesa i estima cap al narrador d'històries, a qui consideren "un referent" i "un gran valencià que va obrir molts camins". La tradició oral valenciana, farcida de rondalles, contes contats i cançons populars, és ara més eterna que mai.

stats