Premis literaris
Cultura 12/11/2016

Lluís-Anton Baulenas guanya el premi Ciutat d'Alzira de novel·la

Entre els altres premiats hi ha Eva Baltasar i Jaume Subirana, en poesia i assaig, respectivament

Ara
2 min
Lluís-Anton Baulenas

BarcelonaEl 28è premi de novel·la Ciutat d'Alzira, dotat amb 16.000 euros, ha sigut per a 'Amics per sempre', de Lluís-Anton Baulenas, escriptor i col·laborador de l'ARA Llegim. Es tracta del relat d'un personatge que torna a la Barcelona preolímpica després de viure la guerra de l'antiga Iugoslàvia. L'eufòria dels seus conciutadans contrasta amb la crisi personal que pateix. 'Amics per sempre' és, també, una denúncia de la passivitat dels governs i de les institucions internacionals davant de la guerra dels Balcans i, per extensió, de qualsevol guerra.

El jurat del 18è premi d'assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que aquesta entitat dota amb 8.000 euros– ha distingit 'Cafarnaüm', de Jaume Subirana. Es tracta d'anotacions breus, que tendeixen al lirisme i molt sovint a l'aforisme, i que donen compte de records i vivències personals passats pel tamís de la raó i la ironia.

L'11è premi de poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 5.000 euros per la UNED– ha recaigut en Eva Baltasar per 'Neutre', un poemari que planteja una reflexió personal entorn del tema del gènere, de l'assumpció de la pròpia sexualitat, del fet d'haver de definir-se com a individu en un context social en funció d'un gènere, i de l'acceptació de la indissolubilitat entre allò que és social i allò que és personal.

Els altres premiats de la vetllada han estat els següents: el 22è premi europeu de divulgació científica Estudi General ha sigut per a Andreu Escrivà per 'Encara no és tard', una anàlisi sobre les claus per entendre i aturar el canvi climàtic; Toni Cabo ha rebut el primer premi Enric Solbes d'àlbum il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna per 'Nanuq'; la guardonada amb l'11è premi de teatre Ciutat d'Alzira ha sigut Marta Buchaca per 'Una família normal'; Silvestre Vilaplana ha merescut el 21è premi Fundació Bancaixa de narrativa juvenil per 'Els colors de l'arc de Sant Martí'; i Carles Cano, autor d''El desbaratat conte dels fesols màgics,' ha estat guardonat amb el 21è premi de narrativa infantil Vicent Silvestre.

stats