EQUIPAMENTS
Cultura 25/11/2011

L'obertura de la Filmoteca es torna a ajornar

Sílvia Marimon
2 min

BARCELONA.Les obres de la Filmoteca de Catalunya semblen les de la Sagrada Família. El cap de setmana passat els cinèfils van anar a les últimes sessions del cinema Aquitània, convençuts que l'1 de desembre la nova seu del Raval obriria les portes amb l'assistència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director del centre, Esteve Riambau, i els cineastes Bigas Luna i Jaime Camino. Però no serà així. La inauguració del contundent edifici d'obra vista dissenyat per Josep Lluís Mateo torna a ajornar-se uns dies, fins a una data encara per determinar. El motiu és que no s'han enllestit les obres de la plaça Salvador Seguí.

És l'últim obstacle dels molts que ha hagut de superar la Filmoteca, que s'ha passat els últims vint anys en una seu que havia de ser provisional. El nou edifici del Raval, que permetrà multiplicar les activitats del centre, hauria d'haver estat enllestit el 2007. Una de les últimes contrarietats va ser un problema tècnic: no s'havia fet la connexió elèctrica des de l'equipament fins a la xarxa de la ciutat.

Un dels altres molts imprevistos que ha hagut d'afrontar el nou edifici són les diverses troballes arqueològiques que s'han fet. El 2008 a la plaça Salvador Seguí es van trobar objectes de ceràmica de l'Edat de Bronze. L'abril del 2011 es va fer una altra troballa: l'enterrament d'una dona del neolític. A tot això cal afegir-hi un altre maldecap: com pagar l'obra. L'edifici ha costat 15 milions d'euros, però de moment no se n'ha pagat ni un. Quan es va fer el projecte, es va demanar un préstec. Ara el total a pagar, amb interessos, supera els 50 milions d'euros. Els veïns, cansats de la pols i de les màquines, seran els primers a celebrar el final d'unes obres que s'han eternitzat.

stats