Art
Cultura 03/12/2010

L'acord entre el MACBA i la Fundació "la Caixa" comença a prendre forma

La col·laboració entre les dues institucions inclourà exposicions, seminaris, programes d'educació i altres projectes de cohesió social

Redacció
3 min
Shit in your Hat - Head on a Chair, de Bruce Nauman

BarcelonaLa directora de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, el director del MACBA, Bartomeu Marí, i la directora de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ”la Caixa”, Nimfa Bisbe, han presentat avui les primeres accions conjuntes de les dues institucions fruit de l'acord de col·laboració signat el 26 de juliol per Isidre Fainé, president de ”la Caixa” i de la Fundació ”la Caixa”, i Leopoldo Rodés, president de la Fundació MACBA, per tal d’unir les col·leccions d’art contemporani de les dues fundacions.

L’acord, que ara també s’ha fet extensiu al Consorci MACBA, suposa un fons comú de 4.450 obres en total i el converteix en un dels més significatius d’Espanya i del sud d’Europa del període comprès entre la segona meitat del segle xx i l’actualitat.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Les noves adquisicions d’art contemporani de la Fundació ”la Caixa” i el MACBA es faran de manera coordinada mitjançant un comitè assessor únic format per Chris Dercon, director de la Tate Modern; Suzanne Ghez, directora de Renaissance Society (Chicago); Ivo Mesquita, conservador en cap de la Pinacoteca de l’Estat de Sao Paulo; Joanna Mytkowska, directora del Museu d'Art Modern de Varsòvia; Paul Schimmel, conservador en cap del Museum of Contemporary Art de Los Angeles, i Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern, i la nova política coordinada d’adquisició no alterarà la titularitat de les obres i cada institució serà propietària de les obres adquirides.

La primera exposició d'aquesta nova programació, a partir dels fons d'art contemporani de les dues institucions, es podrà veure al MACBA entre finals d’octubre del 2011 i principis de febrer del 2012 sota el títol genèric de "Volum", una anàlisi de la situació de l’escultura en el període de canvi del segle XX al XXI que ocuparà totes les sales del museu.

I després, durant els quatre anys vinents, es presentaran una sèrie d'exposicions, tan al MACBA i al CaixaForum de Barcelona com a altres museus espanyols i de l'estranger. Entre el desembre del 2011 i el març del 2012, a CaixaForum de Madrid es desenvoluparà la segona mostra d’aquest acord. A partir d’una selecció d’instal·lacions, pel·lícules i documents de performances, explorarà l’escenificació de la forma i l’espai, fent palesa la dialèctica entre l’experiència de sentir i la de visualitzar. Entre el novembre del 2012 i el febrer del 2013, el CaixaForum de Palma acollirà una nova selecció d'obres, i, finalment, una gran mostra conjunta al MACBA i a CaixaForum de Barcelona culminarà aquest programa d'exposicions.

El conveni de col·laboració no només se cenyeix a l’àmbit expositiu. El MACBA i la Fundació “la Caixa” organitzaran de manera conjunta diversos cicles de conferències. El 2012 i 2013 acolliran dos seminaris internacionals sobre art contemporani que comptaran amb la participació de destacats investigadors, crítics, assagistes i artistes involucrats en l’exploració de configuracions culturals actuals. L’objectiu és situar la producció artística contemporània com un reflex de fenòmens culturals, socials i polítics en el nostre món globalitzat.

I per últim, la Fundació ”la Caixa” i el MACBA estan acabant d’enllestir diversos programes d’educació i continguts digitals destinats a alumnes i professors de primària, secundària, batxillerat i estudis superiors, i s'impulsaran projectes artístics que tinguin un impacte social.

stats