Cultura 03/09/2015

Es descobreix el manuscrit original de la cançó 'Moltes felicitats' en una biblioteca dels EUA

L'haurien compost les germanes Hill el 1893 i l'ha trobat el bibliotecari de la Universitat de Louisville a Kentucky

Efe
1 min
El pentagrama de 'Good morning to all' de la Universitat de Louisville / REUTERS

WashingtonEn català, anglès, francès espanyol o italià, la cançó que tots fem servir per desitjar 'Moltes felicitats' té la mateixa melodia universal. Però de l'original, fins ara, no se'n tenien pistes.

Fa uns dies, el bibliotecari a la Universitat de Louisville (Kentucky, EUA), James Procell, va descobrir en els arxius d'aquesta biblioteca els pentagrames originals que van donar lloc a la popular cançó, una composició que data de 1893, segons recullen avui mitjans nord-americans. La troballa podria tenir un impacte en els beneficis per drets d'autor, actualment en mans de Warner Music, que gràcies a la cançó recapta a l'any 1,7 milions d'euros.

El bibliotecari estava arxivant documents musicals de la dècada dels 50 quan va trobar una carpeta amb una trentena de composicions de més d'un segle d'antiguitat. La cançó 'Happy birthday' havia estat escrita a mà per Mildred Hill (1859-1916), que la va compondre juntament amb la seva germana a 1893. El text original, en comptes de desitjar un feliç aniversari, deia 'Bon dia', encara que la melodia de les germanes Hill va acabar per adaptar-se.

stats