MÚSICA
Cultura 31/05/2016

Maria del Mar Bonet obrirà el festival Mas i Mas

Més de 200 concerts configuren la programació de la catorzena edició de la cita barcelonina

Xavier Cervantes
2 min
Maria del Mar Bonet obrirà el festival Mas i Mas

BarcelonaMaria del Mar Bonet inaugurarà la catorzena edició del San Miguel Mas i Mas Festival al Palau de la Música, el 28 de juliol, amb una actuació basada en el repertori dels discos Alenar (1977) i Amic, amat (2004). Bonet tindrà com a convidats especials el guitarrista Paco Cepero, que va col·laborar a Alenar, i el flautista sirià Moslem Rahal, membre del Cham Ensemble de Damasc, que va participar a Amic, amat. El concert “serà un cant a la llibertat i a la Mediterrània”, va dir ahir el director artístic del festival, Pere Pons.

Bonet també serà present en el concert que oferirà Martirio el 29 de juliol al Palau de la Música. En aquest cas, serà una de les convidades a l’espectacle en què la cantant andalusa repassa trenta anys de vida artística, i en què també participaran Sílvia Pérez Cruz i Arcángel.

El Mas i Mas s’allargarà fins al 4 de setembre amb una programació que s’escamparà pel Palau de la Música, el Born Centre de Cultura i Memòria, el Jamboree, el Tarantos i el Moog -el club de música electrònica, que aquest any celebra el seu vintè aniversari-. Tot plegat seran 89 espectacles diferents (220 actuacions) amb “l’eclecticisme que recull l’esperit” de les programacions anuals de Mas i Mas; és a dir, jazz, cançó, flamenc, electrònica i música clàssica.

El pressupost d’aquesta edició és de 330.000 euros, 15.000 més que l’any que passat. “Volem agrair a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat el seu minso suport”, diu amb ironia el president de la Fundació Mas i Mas, Joan Mas. Aquest any l’Ajuntament hi aportarà 15.000 euros, tres mil menys que l’any passat. La Generalitat, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, de moment no ha aprovat les subvencions ni del 2015 ni del 2016. El 2014 va destinar 28.972 euros al Mas i Mas Festival. “No hi ha cap any que pugi la subvenció”, lamenta Joan Mas.

Entre els concerts al Palau de la Música destaquen el del cantant Mario Biondi, “el Barry White italià”; l’homenatge a Amy Winehouse de Zalon & The Gramophone Allstars, i el retorn als escenaris del guitarrista Rafel Riqueni, “el poeta de la guitarra flamenca”, segons Pons. Riqueni tancarà el festival presentant en directe el disc Parque de María Luisa, i amb Lole Montoya i el ballarí Isarel Galván com a convidats especials.

El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà el concert d’Ester Rada -la veu de l’etiosoul que va enlluernar a la Fira Mediterrània de Manresa-, l’homenatge a George Harrison dels Barcelona Gospel Messengers, l’espectacle América cómo te adoro de Lucrecia, el tribut a BB King d’Amadeu Casas i l’homenatge jazzístic a Ramon Llull del quartet de Manel Camp, entre d’altres. La música clàssica, que hi perd presència perquè l’organització no ha trobat sala per programar el cicle 30 Minuts, manté els recitals de piano al Palau de la Música, aquest any a càrrec de Daniel Ligori, el Nexus Piano Duo, la croata Martina Filjak i el coreà Min-Sung Lee. I pel Born hi passaran la soprano Beatriz Giménez-Marconi, el Trio Pedrell, el quintet de vents Azahar Ensemble i la pianista Katia Michel.

I, com és habitual, al Jamboree hi actuaran llegendes del jazz com el pianista Ellis Marsalis i els saxofonistes Lee Konitz, Abdu Salim i Peter King, entre molts altres.

stats