Cultura 29/07/2016

Una pletòrica Maria del Mar Bonet encisa el Palau de la Música

Jordi Garrigós
2 min
Una pletòrica Maria del Mar Bonet encisa el Palau de la Música

BarcelonaUna entrada discreta va rebre l’estrena del Festival Mas i Mas, que començava temporada amb l’actuació de Maria del Mar Bonet al Palau de la Música. Un recital d’alè especial, i és que el repertori el van formar dos discos cabdals per entendre la carrera de la mallorquina. L’un –'Alenar'–, el més emblemàtic, i l’altre –'Amic amat'–, la reinterpretació més màgica de la seva trajectòria. Tot i això, la intèrpret va entrar a l’escenari amb 'Cançó d’es segar' (de 'Concèntric') 'a cappella' i posant a to la seva descomunal força vocal. 'Alenar', amb un dels millors catàlegs de cançons de la música contemporània catalana, gira entorn de dos eixos principals: la música popular mallorquina i la mediterrània, que sonen, quasi 40 anys després, igual de frescos i transparents que llavors.

Bonet va fer palesa aquesta dualitat de bon principi, passant d’un 'Temps de calabruix' absolutament folklòrica a 'Les illes', una cançó que si la mar emetés acords sonaria exactament així: un cant d’enyor, una oda a l’amor que la intèrpret sentia per casa seva quan vivia a Barcelona. Planava certa fredor ambiental (i un aire condicionat a la màxima potència), però quan el que has vingut a defensar són himnes com 'Petita estança' has de fer-ho molt a disgust perquè no vagi tot rodat. No és el cas. Bonet farà 70 anys l’any vinent, però al Palau de la Música va estar pletòrica i radiant.

Quedava la segona part i va aparèixer el flautista sirià Mouslim Moslem per acabar d’emocionar la intèrpret, preparada per atacar el repertori dedicat a Ramon Llull i a l’eclèctica cultura dels pobles de la Mediterrània. El viatge a Orient va despertar el públic abans d’encarar la recta final de la nit. La platea del Palau gaudia del viatge a Orient seguint el rastre de Llull. Si algú no tenia vacances, ahir va endur-se’n un petit tast.

Una lluïda i quasi versió pop de l’'Es fa llarg esperar' (Pau Riba) i la flamenca 'Alenar' deixaven els espectadors dempeus. Bonet tornaria amb 'Què volen aquesta gent' per arrodonir una gran nit de música mediterrània.

stats