ART
Cultura 05/08/2012

Marilyn Monroe, font d'inspiració del pop art

Els 10 artistes que s'han inspirat en l'actriu: d'Andy Warhol a la 'performer' Marina Abramovic

Efe
2 min

BarcelonaDes de finals dels anys 50, Marilyn Monroe ha estat font d'inspiració d'artistes plàstics, sobretot del moviment pop, que l'han homenatjat com a icona de la cultura popular i mite, dues qualitats que els creadors actuals han reinterpretat per mitjà de la 'performance'.

El tràgic desenllaç de Marilyn, trobada morta al seu llit a Brentwood, Los Angeles (EUA), la matinada del 5 d'agost de 1962, fa ara mig segle, no va apagar la flama del mite que ella mateixa havia creat, sinó que va desencadenar un llarg i productiu idil·li amb el món de l'art.

- L'artista que més va explotar la seva imatge va ser Andy Warhol (Pittsburgh, 1928-Nova York, 1987), considerat oficialment el pare del pop. L'artista va crear els seus famosos 'collages' poc temps després que ella morís. 'Twenty-five colored marilyns', 'Marilyn Monroe's Lips' i 'Marilyn Diptych' són obres claus en la seva trajectòria que, en alguns casos, van ser reinterpretades després per altres artistes.

- Ray Johnson (1927-1995), un altre important exponent del pop i del 'mail art', se li va avançar creant el 1958 l'obra 'Hand Marilyn Monroe'.

- Els nord-americans James Rosenquist i George Segal, els britànics Richard Hamilton i Sir Peter Blake –creador de portades de discos com el de 'Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band' de The Beatles– i el suec Claes Oldenburg van ser altres popes del mateix moviment artístic que també van fixar la seva mirada en Norma Jean, el nom real de l'actriu.

- Ja en l'últim quart del segle XX, la fotògrafa nord-americana Cindy Sherman abordava la identitat de la dona en la seva sèrie 'Untitled Film Stills' (1978-1980) mitjançant escenes de la vida quotidiana, i incloïa a Marilyn Monroe.

- També la mare de la 'performance', la sèrbia establerta a Nova York Marina Abramovic, ha trobat inspiració en la mítica actriu per la seva obra.

- La prestigiosa Fundació Beyeler de Basilea (Suïssa) acull aquest estiu una mostra de l'artista d'origen algerià Philippe Parreno, que ha recreat a l'actriu com un robot.

Amb la intenció de crear una obra d'art múltiple i popular que marqui l'efemèride, la web oficial de Marilyn Monroe ha convocat el 'FanMosaic', un retrat de l'actriu que es van fent amb els centenars i centenars de fotos que els seus fans enviïn.

stats