Cultura 24/02/2021

Melilla retira l'última estàtua de Franco a la via pública

Es va instal·lar el 1978 i s'ha mantingut perquè el dictador està representat com a legionari, quan encara no havia comès crims de guerra

2 min
Retiren l'estàtua de Franco a Melilla

BarcelonaMelilla va retirar dimarts, 40 anys després del 23-F, l'estàtua dedicada a Francisco Franco que hi havia en un carrer de la ciutat, i que va ser instal·lada el 1978, tres anys després que morís el dictador i en plena Transició. La decisió la va prendre només un dia abans l'Assemblea de la Ciutat Autònoma amb els vots a favor de PSOE, CPM, Cs (que governa a la ciutat) i un diputat no adscrit, l'exlíder de Vox Jesús Delgado Aboy, amb l'abstenció del PP i el vot en contra de l'únic parlamentari de Vox. El matí de dimarts el president de la ciutat autònoma, Eduardo de Castro (Cs), deia que l'estàtua seria retirada "al més aviat possible" i a la tarda per sorpresa s'executava l'operació. Un important dispositiu d'operaris i forces de seguretat va acompanyar la retirada de l'estàtua, que va deixar de ser secreta i va aixecar expectació, però va passar sense incidents, només amb algun crit dels espectadors de "Visca el comandant!" A més de destruir la base de formigó s'ha retirat la placa que deia "Melilla al comandant de la Legió D. Francisco Franco Bahamonde 1921-1977".

A l'escultura, Franco duia un vestit de campanya de legionari, amb un bastó de comandament en una mà, uns prismàtics al coll i un llibre a l'altra mà. L'argument per mantenir l'escultura dempeus fins ara és que representava Franco abans del cop d'estat, quan era legionari i no havia comès els crims de la Guerra Civil, sinó que havia defensat la ciutat el 1921.

Ara el destí de l'estàtua seran "uns magatzems municipals" però no s'ha detallat si acabarà en un museu públic, si es vendrà a un museu privat -com va passar amb una altra estàtua de Franco a Melilla- o tindrà un altre destí. Els partits de govern de la ciutat (PSOE, CPM i Cs) han qualificat aquest dia d'"històric" perquè asseguren que es retira l'última estàtua de Franco que quedava als carrers de l'Estat. La primera es va retirar a València el 1983. Catorze anys després es compleix així un dels requeriments de la llei de memòria històrica, del 2007.

Aquesta era l'última estàtua de Franco que hi havia a la via pública a Espanya. D'altra banda, una estàtua eqüestre que hi havia també a Melilla ara és a la Fundació Gaselec, que organitza exposicions i, per tant, es pot visitar.

stats