ART
Cultura 06/06/2012

Una conservadora del Metropolitan de Nova York va fer un estudi del claustre de Palamós i va determinar que era fals

Segons ha pogut saber l'ARA, una conservadora del museu nord-americà va dictaminar el 1966 que el conjunt del Mas del Vent adquirit el 1958 no era romànic autèntic

Ara
1 min
Una imatge del muntatge del claustre el 1959 / ACN

BarcelonaEl claustre del Mas del Vent de Palamós podria ser fals. El conjunt va ser adquirit per Hans Engelhorn el 1958 en un magatzem de Madrid i l'ARA ha pogut saber que un estudi d'una conservadora del Metropolitan va dictaminar el 1966 que no era romànic autèntic. El propietari ha posat en dubte l'autenticitat del claustre romànic que té al jardí de la seva mansió en un comunicat difós aquest dimecres al vespre. A més, ha obert les portes perquè la Generalitat faci les seves investigacions.

Després que el cas sortís a la llum a través d''El País', la Generalitat va anunciar que posaria a mans de la fiscalia el cas perquè havien fet tres requeriments a la propietat per analitzar el conjunt i no havien obtingut resposta. Finalment, els tècnics de la Generalitat podran accedir al claustre de la finca de Palamós aquest dijous i el podran estudiar, segons han informat fonts de la conselleria de Cultura. Així podran determinar si es tracta de patrimoni susceptible de protecció i si s'ha d'incorporar o no al patrimoni cultural català.

Segons l'últim comunicat de l'empresa propietària, mai ha ocultat informació sobre l'origen del claustre, que es troba a disposició pública a l'Arxiu Municipal de Palamós. Explotaciones Agrícolas y Forestales Brugarol SA ha ofert al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la possibilitat d'iniciar un nou estudi que permeti analitzar i investigar la procedència i el valor històric del claustre. També han convidat els mitjans de comunicació a veure el conjunt divendres.

stats