Art
Cultura 09/12/2010

El Metropolitan de Nova York, acusat de tenir un Cézanne robat

Pierre Konowaloff, besnet i hereu d'un industrial rus reclama la propietat de l'obra 'Madame Cézanne al conservatori', que suposadament hauria estat robada a Rússia

Redacció
2 min
Madame Cézanne al conservatori

BarcelonaPierre Konowaloff, besnét i hereu de l'industrial rus Ivan Morozov, ha demandat, segons informa Efe, al Metropolitan Museum de Nova York. L'acusa de tenir a la seva col·lecció l'obra de Cézanne Madame Cézanne al conservatori, que suposadament hauria estat robada a Rússia fa gairebé un segle.

A la demanda presentada dimarts a un tribunal de Manhattan, Konowaloff afirma que l'obra de Cézanne en litigi va ser robada al seu besavi el 1918 després de la revolució bolxevic a Rússia. Segons la mateixa demanda, el col·leccionista que va donar l'obra al Metropolitan Museum en coneixia la procedència discutible i que el museu no va investigar la legalitat de la propietat de l'obra en el moment de realitzar l'adquisició.

Aíxí, doncs, Konowaloff reclama que el quadre li sigui retornat i un compensació econòmica pel que considera una “adquisició, possessió, mostra i retenció ilegals” de l'obra per part del museu.

Al seu torn, en un comunicat, el museu ha negat rotundament aquestes afirmacions i ha manifestat que Madame Cézanne al conservatori va arribar al museu el 1960 com a donació d'Stephen Clark i afegeix que “durant aquests cinquanta anys sempre hem estat transparent sobre la propietat i la procedència del quadre, i hem exhinit tan l'obra com la història completa de la seva procedència”. Al web del museu es poden resseguir els diferents propietaris que l'obra ha tingut al llarg dels anys: Ivan Morozov la va adquirir a París el 1911 per 50.000 francs, i set anys després va passar a ser propietat del Museu d'Art Modern de Moscou. El 1933 va anar a parar a mans d' Stephen Clark, que finalment, la va donar al museu.

Malgrat tot, aquesta no és la versió de Konowaloff, que el gener de 2008 ja va amenaçar amb demandar la Royal Academy de Londres després de declarar-se propietari legítim de diverses obres exposades al museu, i de la mateixa manera el 2009 va demandar la Universitat de Yale per l'obra Cafè nocturn, de Van Gogh.

stats