CULTURA
Cultura 25/10/2011

Les celebritats mortes que més 'guanyen'

Michael Jackson encapçala el rànquing seguit d'Elvis Presley i Marilyn Monroe. Liz Taylor entra a la llista de 'Forbes' empatada amb els Beatles, a la cinquena plaça. Els espectacles de Cirque du Soleil són la millor màquina de fer diners per als difunts

Ara
2 min
Michael Jackson, a la presentació de la gira 'This is It'

BarcelonaHi ha morts que continuen 'enriquint-se': Michael Jackson, Elvis Presley i Marilyn Monroe són els artistes difunts que han guanyat –o fet guanyar als seus hereus– més diners aquest darrer any, amb uns guanys acumulats de més de 180 milions d'euros, segons la revista Forbes.

Michael Jackson –la mort del qual s'està jutjant aquests dies a Lons Angeles amb el seu metge, Conrad Murray, acusat d'homicidi– ha guanyat 122 milions d'euros entre l'octubre de 2010 i l'octubre de 2011. És l'artista mort que ha guanyat més diners el darrer any; tot i que menys que l'any anterior on, amb 198 milions, era el rei de la llista. Jackson es manté lluny encara del número 2, Elvis Presley, que ha guanyat 40 milions de d'euros 34 anys després de la seva mort. Marilyn Monroe, que l'any que ve celebrarà el cinquantenari de la mort, és la tercera amb 18 milions, seguida de prop pel dissenyador Charles Schulz, autor dels Peanuts de Charile Brown.

L'actriu Liz Taylor, que va morir al març, entra en la classificació a la cinquena plaça (8,7 milions) empatant amb John Lennon. Normalment, els autors que continuen guanyant diners un cop mort, és a causa dels drets d'autor, royalties i catàlegs. Per Liz taylor, els guanys vénen del seu perfum White Diamonds. I la seva fortuna encara augmentarà amb la venda de les seves joies, roba i accessoris a Christie's a New York el desembre, cosa que li podria reportar 21,5 milions.

Jackson s'ha enriquit notablement gràcies al 50% que posseeix del seu catàleg de Sony/ATV Music Publishing, que conté artistes com els Beatles, Elvis Presley, Eminem i Bob Dylan. Però, a més, el Cirque du Soleil serà una altra manera d'incrementar la guardiola de l'artista. El nou xou, Michael Jackson: The Immortal World Tour, que s'estrenarà el 2 d'octubre a Montréal, si té l'èxit esperat, podria guanyar més que quan era viu. Amb 150 representacions previstes d'ara al juliol per Amèrica del Nord i tiquets venuts per valor de més de 28 milions d'euros, la gira també arribarà a Europa i la resta del món l'any 2013 i promet hores glorioses per al Rei del pop.

L'espectacle Viva Elvis és el que ha permès Elvis Presley de mantenir la segona plaça dins la llista. John Lennon i George Harrison també han aprofitat l'efecte Cirque du Soleil amb l'espectacle Love, basat en la música dels Beatles, interpretat des del 2006 a Las vegas. I el 2010 els Beatles encara han venut 1,6 milions d'albums.

Per figurar a la llista de Forbes, els difunts han de guanyar com a mínim 6 milions de dòlars (4,3 milions d'euros) a l'any. Només hi ha 15 persones aquest any en aquesta situació, entre les quals Albert Einstein, Jimi Hendrix i l'autor de Millenium, el suec Stieg Larsson.

stats