Cultura 27/06/2020

Mor el dissenyador Milton Glaser, creador del logotip 'I love NY'

Va patir un ictus el dia del seu 91è aniversari

Albert Castellví Roca
3 min
Milton Glaser, amb Barack Obama, l'any 2010

BarcelonaMilton Glaser, el dissenyador novaiorquès que va crear l'icònic logotip de la seva ciutat, I love NY, va morir aquest divendres, el mateix dia que complia 91 anys, a Nova York. Segons ha explicat la seva dona, Shirley, al New York Times, Glaser, que arrossegava problemes renals, ha mort a causa d'un ictus.

Nascut al barri del Bronx el 26 de juny del 1929, fill d'immigrants jueus hongaresos, Glaser va fer els primers passos en el camp del disseny el 1954, quan, amb uns companys, va fundar Push Pin Studios. Aquesta marca, que Glaser va codirigir durant 20 anys, es va convertir ràpidament en un referent del disseny gràfic, amb una clara aposta per la modernitat. I després dels atemptats de l'11-S, va refer el seu disseny més icònic per ratificar la seva estima per Nova York amb I love New York more than ever.

Milton Glaser va arribar a ser el dissenyador gràfic més popular i una de les claus de la seva feina va ser que, en un moment de domini del pop art, va jugar amb estils anteriors i també amb elements d'altres moviments artístics i del món del còmic. Una altra van ser les influències europees, sobretot italianes: quan tenia 23 anys es va traslladar a Bolonya, on va estudiar gravat amb Giorgio Morandi, a qui considerava, juntament amb Pablo Picasso, el creador que l'havia influenciat més.

En aquest enllaç podeu trobar un vídeo en què Milton Glaser explicava per què el dibuix li semblava clau per pensar i entendre el món:

El 1966 va crear la que seria la primera de les seves grans obres: el pòster de Bob Dylan que acompanyava el disc recopilatori que el músic va publicar el 1967. L'obra, de la qual es van distribuir gairebé sis milions de còpies a tot el món, consisteix en un perfil en blanc i negre del cap del cantant amb uns cabells de colors psicodèlics.

Logotip 'I love NY', de Milton Glaser

Però sens dubte la seva gran creació va ser el logotip I love NY, amb la paraula love substituïda per un cor vermell, que Glaser va dissenyar el 1976 i que a partir de l'any següent la ciutat de Nova York va començar a utilitzar oficialment com a centre d'una campanya per promoure el turisme. Glaser va cedir el disseny gratuïtament a la ciutat, que l'ha explotat en tot tipus de marxandatge. Avui en dia la imatge és reconeguda internacionalment.

Cartell de Milton Glaser d'un recopilatori de Bob Dylan

El 1968, a més, Glaser i el periodista Clay Felker van fundar la revista New York, amb l'objectiu de ser un reflex de la vida política, social i cultural de la ciutat. Glaser hi va treballar fins al 1977.

Entre altres treballs de Milton Glaser hi ha el redisseny del diari La Vanguardia a finals dels anys 80 i la seva adaptació al color. Precisament el disseny de diaris i revistes va ser un dels camps més importants de la seva feina, i va treballar per a publicacions com The Washington Post Magazine, Paris Match, Esquire, L’Express, Jardin des Modes, Manhattan Inc, L’Europeo, New York, Village Voice i Lire.

Cartell de Milton Glaser per a la seva retrospectiva al Saló del Tinell el 1989

També va ser aleshores quan la seva obra es va poder veure en una gran exposició al Saló del Tinell comissionada per l'artista i deixeble seu Xano Armenter. Al cartell de la mostra s'hi poden veure dues peres que remeten a la idea que Barcelona és "la pera". També va fer les il·lustracions del llibre dels Amics del Liceu per a la temporada 1996-1997. El el món del còmic va realitzar el logotip de l'editorial DC i altres logotips per a Superman i la dona meravella.

Entre els reconeixements que ha rebut durant la seva vida destaca la Medalla Nacional de les Arts que li va atorgar el president dels Estats Units Barack Obama l'any 2009, un premi que fins llavors no havia recaigut mai en un dissenyador gràfic. A més, el Museu Cooper Hewitt li va concedir el 2004 el premi nacional de Disseny per la seva trajectòria en aquest àmbit, en reconeixement a les seves "significatives contribucions a la pràctica contemporània del disseny".

stats