POLÍTICA CULTURAL
Cultura 01/10/2013

El ministeri de Cultura posa fre a la sagnia pressupostària

L'Estat 'només' retalla un 1,5% els equipaments catalans

Laura Serra
2 min
Les xifres del pressupost del ministeri de Cultura

Barcelona.Avui la cultura respiraria alleujada, si no fos perquè porta el cinturó tan estret que ja té prou feina a trobar aire fresc. Els pressupostos generals de l'Estat presentats ahir no van aportar bones notícies, ni en les grans xifres absolutes (el ministeri destinarà un 0,75% menys a cultura, 716,4 milions) ni en la lletra petita que afecta les institucions catalanes. Però tampoc són dades especialment dolentes. En total, les partides dedicades als equipaments catalans es retallaran un 1,47%. La xifra és significativa, sobretot en un moment de vaques magres com l'actual, en què es fila molt prim cada cèntim, però està molt lluny del 50% de retallada de l'exercici anterior.

Els més perjudicats són, un any més, el Mercat de les Flors i el Palau de la Música Catalana, que perden tots dos un 6% de recursos del ministeri. Però tenint en compte que el 2013 la retallada que van suportar era del 50%, els 20.000 euros de menys que tindran no faran trontollar el projecte. De fet, Francesc Casadesús, director del Mercat, es va assabentar de la notícia a Viena, on treballa per aconseguir ajuts europeus, i gairebé va respirar alleujat en sentir un percentatge d'una xifra. "No em vull queixar més, perquè amb Madrid pot passar qualsevol cosa", afirma. I adverteix: "Si el seu compromís amb el Mercat de les Flors passa del 33% que haurien d'aportar al pressupost al 10%, el meu compromís amb les xarxes i la distribució a nivell estatal anirà en consonància". L'únic centre de l'estat especialitzat en dansa contemporània ha perdut en set anys gairebé un milió d'euros del ministeri.

Aquest és el drama dels pressupostos generals: la davallada ha estat sostinguda fins a tocar os. En els últims anys, el govern del PP ha retallat l'aportació a tots els centres per sobre del 50%, al marge del que obliguen els estatuts de cada institució on té cadira. Per això l'any passat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va amenaçar d'arraconar-los. Enguany la conselleria encara no ha volgut valorar les xifres.

Els grans equipaments d'art, el MNAC i el Macba, perden un 4,2% dels ajuts. Cal tenir en compte, a més, que les xifres pressupostades no sempre s'acaben executant senceres. És el cas del Macba, que ha reclamat insistentment al ministeri la partida d'1,6 milions d'ajuts del 2012 i el milió més del 2013 que tampoc ha arribat. Les fundacions d'art d'Antoni Tàpies i Joan Miró perden també vora el 2% dels recursos ministerials. Les úniques institucions que mantenen els ajuts -ja prou escapçats- són el Gran Teatre del Liceu i el Teatre Lliure. En canvi, l'Institut d'Estudis Catalans perd un 20% de recursos, 68.000 euros.

Les mudes perdudes en les anteriors bugades no es recuperaran: les ajudes per a activitats recurrents que l'any passat van deixar una desena de festivals i centres en blanc (de la Sala Beckett al Saló del Còmic) han desaparegut del tot. Tampoc hi ha pressupostats vells projectes com la Biblioteca Provincial de Barcelona o l'Arxiu Històric de Girona. Els ajuts per rehabilitar teatres es manté, però la partida per capitalitat cultural a Barcelona torna a ser zero.

stats