ART
Cultura 24/03/2012

Sis grans misteris (no resolts) del món de l'art

Realment Van Gogh es va suïcidar? S'ha desemmascarat Banksy? Com es pot robar una ballarina de Degas? Qui és la Mona Lisa? Quin mafiós va fer el robatori més important de tots els temps? Hi ha un Leonardo da Vinci sota un Vasari? L'art amaga misteris

Ara
4 min

BARCELONAMorts, robatoris i identitats ocultes. Tot això envolta el món de l'art. El negoci es pot tornar més tèrbol com més pugin les subhastes. La revista digital MutualArt ha recopilat misteris històrics, resolts o no, que envolten el món de l'art contemporani.

Realment Van Gogh es va suïcidar?

El mestre impressionista, sumit en una depressió crònica, va morir el 1890, als 37 anys, i sense ni un cèntim. La confessió que va fer al llit de mort al seu germà i a les autoritats va ser que es va engegar un tret al pit. Però acaba de sortir un llibre, 'Van Gogh. The life', que afirma –de nou– que van ser en realitat dos adolescents, els qui li van disparar, i hi ha testimonis que han afirmat que el van estar turmentat tot l'estiu. Cap testimoni independent ha verificat mai la seva confessió, ni es va trobar l'arma de foc. Els autors del llibre creuen que la confessió de Van Gogh pretenia protegir els adolescents. Leo Jansen, conservador del Museu Van Gogh i editor de les cartes de l'artista, opina que la teoria dóna per a un "gran llibre", però els experts dubten d'aquestes hipòtesis.

Com un milionari va 'robar' un Degas de 10 milions?

El 1992, un retrat d'una ballarina de Degas va desaparèixer de l'apartament de Nova York de Huguette Clark, una vella i rica hereva que estava retirada feia anys en un hospital. No és clar com la pintura va acabar venent-se en una galeria, però al final va arribar a Missouri, a les parets de casa de Henry Bloch –el multimilionari copropietari de la gestora H&R Block–. Clark no va voler fer cap escàndol i no va denunciar el robatori, però quan l'FBI va descobrir que Bloch tenia el quadre, el 2005, va començar una batalla legal. Finalment, Clark va accedir a donar la seva ballarina al Museu Nelson-Atkins, del qual els Bloch són mecenes. El seu psiquiatre va haver de testificar que, als 102 anys, la dona era competent per prendre la decisió de renunciar a la ballarina. I prou? No: el 2005, Clark va tallar amb la seva família i va deixar una herència multimilionària a la seva infermera, a la dona de fer feines i al seu metge, i va començar una altra batalla legal. Clark va morir el maig del 2011 als 104 anys. Mentrestant, el quadre robat ha tornat a la casa de Bloch, en qualitat de préstec permanent del museu.

Qui és la Mona Lisa?

Què passa amb la Mona Lisa que ha captivat els aficionats historiadors de l'art durant segles i ha anat generant noves teories cada dos per tres? Les últimes són que té lletres i números en miniatura als ulls. També s'ha descobert una còpia de la Mona Lisa al Museu del Prado. D'altra banda hi ha la teoria que, d'acord amb el paisatge, el quadre es podria haver fet una dècada més tard del que es creia, i s'han descobert unes restes d'una dona de la noblesa italiana que un investigador vol exhumar per determinar si és ella, la musa. I també hi ha qui diu que no va existir i que és una interpretació dels poemes d'Horaci. Si us interessa anar més enllà, llegiu aquest article de BlouinArtInfo.

Leonardo da Vinci és darrere del mural de Vasari?

Ha arribat fa poc als titulars, però fa anys que Maurizio Seracini intenta esbrinar si 'La batalla d'Anghiari', un treball perdut de Leonardo da Vinci, es manté al darrere d'un mural de Vasari a Florència. Da Vinci va començar el seu mural el 1505, però va quedar sense acabar quan va marxar de Florència el 1506. Alguns creuen que Vasari hi va pintar un fresc a sobre dècades més tard. Per mirar de treure'n l'entrellat, van inserir una sonda a través d'esquerdes al fresc. Seracini va anunciar que els fragments recuperats coincideixen amb els pigments utilitzats per Da Vinci. Així i tot, la pintura també podria haver estat utilitzada per un bon nombre de contemporanis de Leonardo.

S'ha desemmascarat Banksy?

Banksy, el grafiter superestrella, ha fet grans esforços per mantenir en secret la seva identitat. Ni tan sols va anar als Oscars, nominat per 'Exit through the gift shop'. Però potser el veritable Banksy s'ha descobert. El juliol del 2008, el 'Daily Mail' va publicar un article en què deia que hi havia "evidències convincents" que Banksy és Robin Gunningham. L'única evidència: una fotografia feta fa quatre anys a Jamaica d'un home amb una bossa de llaunes d'aerosol als peus. I entrevistes amb antics companys de classe. Sigui o no Gunningham, l'expectació al voltant del seu nom és real. Una subhasta a eBay, aquest mes de gener, s'oferia revelar la identitat de Banksy al millor postor, però la venda es va retirar de la pàgina web un dia abans que es tanqués. Va ser una altra broma de Banksy?

Quin mafiós va fer el robatori més important de tots els temps?

A Boston, al Museu Isabella Stewart Gardner, els marcs barrocs buits que encara pengen a les parets són records tristos del crim que va tenir lloc el 18 de març del 1990. Lladres vestits com policies de Boston van lligar els guàrdies del museu al soterrani i van arrencar les pintures dels marcs, com 'Tempesta sobre el mar de Galilea', de Rembrandt, o 'El concert', un dels 36 quadres de Vermeer que es coneixen. Dues obres de Rembrandt, cinc dibuixos de Degas, una pintura de Manet, un paisatge de Flink i el mànec d'un bandera de bronze de l'època napoleònica van desaparèixer. El valor estimat és 500 milions de dòlars, avui dia. És el robatori en una única propietat més important de tots els temps. Charley Hill, un exdetectiu convertit en investigador privat, ha estat estirant el fil al llarg de 16 anys i ha arribat fins al cap de la màfia irlandesa d'Amèrica, 'Whitey' Bulger. Bulger, el número dos a la llista de més buscats per l'FBI amb una recompensa de 2 milions de dòlars, va ser capturat el juny passat. Segons la teoria de Hill, "els vol fer servir d'intercanvi". És Bulger realment el culpable i tornarà les obres, si més no, per tenir "un coixí més suau i millors vistes" a la presó? Tot i això, un nou llibre, 'El cop del Gardner: La veritable història del robatori d'art més gran del món sense resoldre', afirma que el veritable culpable és, en realitat, un altre mafiós: David Turner.

stats