Cultura 09/06/2021

La mítica sèrie de fotos de les germanes Brown, trencada per la pandèmia

El KBr de la Fundació Mapfre exposa les 45 fotos que Nicholas Nixon ha fet del 1975 al 2020

2 min
'The Brown Sisters' el 1975, la sèrie de Nicholas Nixon

BarcelonaLa pandèmia ha transformat una de les sèries més longeves i mítiques de la fotografia actual. Després de 45 anys ininterromputs retratant any rere any les germanes Brown totes juntes, Nicholas Nixon (Detroit, 1947) va haver de fer-los retrats per separat, via teleconferència, per culpa de la pandèmia. El resultat –desolador i, tot i així, magnífic– es pot veure al centre de fotografia KBr fins al 29 d'agost. Per primera vegada, la Fundació Mapfre exposa a Barcelona la sèrie més famosa d'aquest fotògraf, que va comprar per a la seva col·lecció des del 2007. Només deuen existir una desena d'aquestes sèries originals al món, i formen part dels principals museus internacionals. El conservador en cap de fotografia de la Fundació Mapfre, Carlos Gollonet, que té una relació molt pròxima amb Nixon, que li envia la imatge fins i tot abans de fer efectiva la compra, assegura que cada any espera el seu mail amb candeletes.

Les germanes Brown el 1990

Nicholas Nixon va començar a retratar les germanes Brown el 1974, tot i que va rebutjar aquella primera imatge i ni tan sols s'exposa. La del 1975 es considera la primera, i la que va marcar el patró que aniria seguint amb el temps: la sèrie mostra les germanes Brown juntes, sempre en el mateix ordre, abraçades, mirant frontalment a la càmera i sense riures forçats. El pas del temps, implacable, es pot observar en l'evolució de les imatges. Però no només això tan evident. Els detalls més petits també permeten deduir o imaginar com els devia canviar la vida amb els anys: una germana que durant uns anys no mira a càmera, una que està embarassada, com s'abracen cada vegada més, com envelleixen diferent, com segueixen unides. Al capdavall, és l'espectador que projecta la seva vida en les imatges, perquè la sensació d'informalitat fa que puguin semblar d'un àlbum familiar qualsevol. "Una pregunta delicada que li fan és fins quan les retratarà –planteja Gollonet–. I ell diu que espera arribar a les 50, però que seguirà retratant-les mentre quedi alguna germana viva".

Nixon té una trajectòria important més enllà de les germanes Brown. Les seves sèries més conegudes són sobre la sida, sobre la tercera edat, sobre les parelles. Però la de les germanes és la més personal, perquè és el marit d'una de les dones, la germana gran. Va retratar primer la Bebe i les seves cunyades Heather, Laurie i Mimi quan tenien 25, 23, 21 i 15 anys. Al fotògraf, que era fill únic de pares que eren fills únics, entrar en una família tan gran i unida el va marcar. De seguida va saber que en faria una sèrie i, de fet, ja va exposar les dues primeres seguides al MoMA el 1976, on hi són de forma permanent. Cada any, les germanes, que viuen en diferents estats, han aconseguit trobar-se i fer la fotografia; només ho ha aturat la pandèmia, en un projecte crucial i viu sobre el retrat contemporani.

Les germanes Brown el 2000
stats