LITERATURA
Cultura 19/12/2012

El món adult segons J.K. Rowling

La vacant imprevista, la primera novel·la per a adults de J.K. Rowling, mare de Harry Potter, surt avui a la venda en català i castellà. Explica la pugna per rellevar el regidor d'un petit poble anglès.

Jordi Nopca
3 min
El món adult segons 
 J.K. Rowling

BARCELONATot i que no li ve de gust sortir a sopar per celebrar l'aniversari de casats, Barry Fairweather acaba convidant la seva dona. De camí cap al restaurant del club de golf, el membre del consell local del petit poble anglès de Pagford -nom fictici, compendi de la realitat rural britànica- pateix un aneurisma que posa fi a la seva vida. Aquest és el punt de partida de La vacant imprevista (Empúries / Salamandra, 2012), el debut en la narrativa per a adults de J.K. Rowling, que en una dècada, i gràcies al fenomen Harry Potter, s'ha convertit en l'escriptora més rica del Regne Unit.

La novel·la arriba dos mesos i mig després que fos publicada en anglès amb una gran expectació. En només una setmana va vendre 375.000 exemplars, una xifra que es va mantenir durant les dues setmanes següents, i va superar ràpidament el milió d'exemplars. No s'ha acostat, però, als números d'excepció de Harry Potter i les relíquies de la mort , que en només un dia va despatxar 8,3 milions d'exemplars. Acostumada a batre rècords, Rowling ha desembarcat al món adult amb una història que en l'edició catalana -molt ben traduïda per Albert Nolla i Francesc Rovira- arriba a les sis-centes pàgines.

Personatges foscos i amb malícia

A diferència de les set novel·les de Harry Potter, el personatge al voltant del qual creix La vacant imprevista mor a la tercera pàgina del llibre, i Rowling de seguida comença a obrir el ventall de personatges de diverses edats i classes socials. Poc o molt, tots tenen zones d'ombra que l'escriptora s'encarrega d'anar revelant a mesura que els lectors es van familiaritzant amb els més de trenta habitants de Pagford que protagonitzen els conflictes principals de la novel·la. Entre ells hi ha els Mollison: el Howard és cap del consell del poble i propietari d'una xarcuteria, i manté una relació poc clara amb la dependenta de la botiga, la Maureen. La Shirley és l'abnegada esposa del Howard, i mare de l'advocat Miles. Colin Cubby Wall, director de l'institut del poble i un dels millors amics de Barry Fairbrother, té problemes amb el seu fill adolescent, el Fats, que tot i estar enamorat de la Gaia manté relacions sexuals amb Krystal Weedon. La mare d'aquesta última, la Terri, viu sota l'amenaça permanent de perdre la custòdia del seu fill de tres anys perquè trenca constantment el tractament de metadona punxant-se heroïna, una activitat que complementa amb la prostitució. Hi ha, també, la família dels Jawanda: el Vikram és cirurgià, la Parminder és doctora i la seva filla Sukhvinder és assetjada per alguns dels estudiants de l'institut. Quan va publicar el llibre, Rowling va explicar que una de les diferències entre la malícia dels rics i la dels pobres és que aquests últims, quan actuen malament, tenen motius per fer-ho: "Aquesta és una altra novel·la sobre la moralitat i la mortalitat, com Harry Potter, però contemporània -va dir l'autora-. Les qüestions rellevants que hi plantejo són rellevants en qualsevol lloc: els conflictes familiars i conjugals, les tensions entre pares i fills, els problemes ideològics entre l'èmfasi en l'autonomia i el suport de les administracions".

A més del sexe entre adolescents, les infidelitats i l'aproximació als estralls de la drogoaddicció, el punt calent soterrat de La vacant imprevista és el barri conegut com The Fields, on hi ha la clínica de rehabilitació de Bellchapel. El consell local ha de decidir si el barri es queda a Pagford o s'annexiona a la ciutat de Yarvil, que vol continuar creixent i empassar-se un poble aparentment pacífic i cordial.

stats