Música
Cultura 20/05/2022

Monica Bellucci serà Maria Callas al Festival de Peralada

Josep Carreras, Joan Manuel Serrat i tres propostes operístiques també formen part del cartell de la cita empordanesa

3 min
L'actriu italiana Monica Bellucci.

BarcelonaTres propostes operístiques, sis recitals lírics, dues companyies de dansa i un espectacle en què l'actriu italiana Monica Bellucci encarnarà Maria Callas. Aquests són els poders que exhibeix aquest any el Festival de Peralada, que celebrarà la 36a edició del 8 de juliol al 6 d'agost. Entre els noms propis anunciats aquest dijous, cantants com Josep Carreras, Xavier Sabata, Ermonela Jaho i Sonya Yoncheva, la compositora Raquel García-Tomás, el ballarí cubà Carlos Acosta, a més d'altres artistes la presència dels quals ja s'havia comunicat fa unes setmanes com ara Joan Manuel Serrat i Rufus Wainwright. Pel que a Monica Bellucci, serà la protagonista el 15 de juliol de Lettres et mémoires, un espectacle dirigit pel fotògraf nord-americà Tom Wolf amb la GIO Symphonia dirigida pel sempre impecable Francesc Prat; Bellucci esdevé la veu de Callas mitjançant la lectura de cartes i documents escrits per la diva de dives.

No és cap novetat que el cartell tingui un caràcter eminentment líric. Tanmateix, el director del festival, Oriol Aguilà, ha volgut incidir en "l'especialització" per diferenciar-se clarament d'altres propostes musicals estiuenques. "El festival presenta una programació amb personalitat pròpia, sobretot per als amants de l'òpera i la dansa", diu Aguilà, l'objectiu del qual és "la internacionalització", especialment després que la crisi sanitària afectés l'assistència de públic de fora del país. "L'especialització és l'única cosa que fa possible la internacionalització", ha argumentat en la roda de premsa que s'ha fet al nou celler del Grup Peralada construït pels arquitectes RCR. La recuperació no pot ser d'un dia a l'altre. Aquest any el festival ofereix divuit nits d'activitat, mentre que abans de la pandèmia, el 2019, n'eren 27. Lògicament també ha baixat el pressupost: dels 4,7 milions d’euros del 2019 als 3,7 milions d'enguany.

Peralada encara ha hagut de fer front a una altra conjuntura, la invasió russa d'Ucraïna. Estava previst que l'edició del 2022 la inaugurés el ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, però finalment es va optar per cancel·lar-ne les actuacions d'acord amb la política de boicot impulsada a Europa contra les institucions russes, sobretot les que tenen una relació més estreta amb el Kremlin, com és el cas del Mariïnski, dirigit per Valery Gergiev, amic de Putin. Finalment, la inauguració la protagonitzarà la companyia Bayerisches Staatsbalett, també coneguda com el Ballet de l'Òpera de Munic, amb dos programes diferents els dies 8 i 9 de juliol a l'Auditori. Les altres propostes de dansa del festivals són l'espectacle Rodin, de la companyia del coreògraf madrileny Sergio Bernal (20 i 21 de juliol), i On before, del llegendari ballarí cubà Carlos Acosta (6 d'agost).

Tres nits a l'òpera

Aquest any hi haurà tres òperes: una d'escenificada, una altra en versió concert i la tercera semiescenificada, totes tres a l'Auditori. La primera, el 22 de juliol, és The Fairy Queen, de Purcell, amb direcció musical de Dani Espasa i posada en escena de Joan Anton Rechi; atenció al desplegament musical per interpretar aquesta joia barroca: la formació Vespres d'Arnadí i les veus de Xavier Sabata, Ana Quintans, Judith van Wanroij, Mark Milhofer, Thomas Walker i Nicolas Brooymans, a més del conjunt vocal O Vos Omnes dirigit per Xavier Pastrana. La segona òpera, el 29 de juliol, serà Hadrian, de Rufus Wainwright, amb l'orquestra del Teatro Real de Madrid. I la tercera, l'endemà, Nabucco, de Verdi, en versió concert, novament amb el cor i l'orquestra del Real sota la batuta de Nicola Luisotti i amb les veus de la soprano italiana Anna Pirozzi, el baríton romanès George Petean i el baix ucraïnès Dmitry Belosselskiy.

Un dels moments que prometen ser més emocionants arribarà el 3 d'agost amb la nit dedicada a Josep Carreras, en què el tenor barceloní rebrà la Medalla d'Honor del festival i pujarà a l'escenari per cantar amb l'Orquestra del Liceu. Altres recitals lírics seran el de noms consolidats com les sopranos Sonya Yoncheva (2 d'agost) i Ermonela Jaho (5 d'agost), i el de talents emergents com la mezzosoprano Emily D'Angelo (23 de juliol) i la soprano wagneriana Lise Davidsen (4 d'agost). La veu també protagonitzarà el concert Sfogava con le stelle (27 de juliol), una proposta de la compositora barcelonina Raquel García-Tomás en què fa dialogar Bach i Monteverdi amb la Suite to Myself que va estrenar el 13 de maig a L'Auditori de Barcelona.

Al marge d'òpera i ballet, Peralada inclou els concerts de Lucas Vidal, Pink Martini i Joan Manuel Serrat, que fa passar per Peralada la gira de comiat dels escenaris.

stats