Cultura 12/05/2021

Mor als 106 anys Norman Lloyd, el Dr. Auschlander d''A cor obert' i col·laborador de Hitchcock, Welles i Chaplin

Va formar part de la 'troupe' del Mercury Theater i va interpretar l'agent nazi de 'Sabotatge' i el Dr. Daniel Auschlander de la sèrie 'A cor obert'

3 min
Norman Lloyd a la sèrie 'A cor obert'

BarcelonaNorman Lloyd, que va morir aquest dilluns als 106 anys, va començar a actuar durant el New Deal de Roosevelt i va morir mentre Biden prepara el seu propi New Deal per reactivar l'economia després de la pandèmia. Però no va ser només un actor amb la sort de viure més anys que la majoria de persones: Lloyd era l'últim supervivent de la llegendària troupe d'Orson Welles que va canviar la història del teatre nord-americà al Mercury Theater, a més d'un col·laborador íntim d'Alfred Hitchcock i actor en pel·lícules tan destacades com Llums de teatre, de Charles Chaplin. Als 80 es va donar a conèixer a una nova generació d'espectadors amb un carismàtic paper a la sèrie A cor obert.

El teatre va ser l'escola de Lloyd, que va treballar a l'escena amb directors que després serien coneguts pels seus treballs cinematogràfics com Joseph Losey, Elia Kazan i Orson Welles, que el va convidar a unir-se a la seva companyia, Mercury Theater, i va donar-li un paper important a la mítica versió del Juli Cèsar de Shakespeare ambientada en l'època en què es representava, els anys 30 del segle XX, i que va ser un gran èxit a Broadway. Com altres membres del Mercury Theater, Lloyd va acompanyar Welles a Hollywood per treballar a Ciutadà Kane, però es va cansar dels problemes econòmics de Welles i els retards de la producció i va tornar a Nova York. "Sempre me'n vaig penedir", diria l'actor.

Però el seu debut al cinema seria amb un altre gran director, Alfred Hitchcock, que va proporcionar-li el 1942 el paper d'agent secret nazi a Sabotatge. En una de les escenes més icòniques de la pel·lícula i de la carrera de Hitchcock, Lloyd queia al buit des de l'Estàtua de la Llibertat. L'actor repetiria amb el director el 1945 a Sospita, però la seva col·laboració més llarga amb Hitchcock seria com a productor associat i director de la sèrie Alfred Hitchcock presenta. El 1985 va rebre un premi honorífic al Festival de Venècia pel seu treball televisiu.

Els seus papers amb Hitchcock van obrir-li la porta per treballar amb directors com Jean Renoir, Jules Dassin, Anthony Mann, Jacques Torneur (El falcó i la fletxa, amb Burt Lancaster) i un vell conegut, Joseph Losey, que el dirigiria al seu remake d'M. Lloyd va abandonar el cinema durant més de dues dècades per concentrar-se en la feina de director a la televisió, però el seu comiat no va ser qualsevol: Llums de teatre, de Charles Chaplin, en què donava la rèplica al mateix Chaplin i a Buster Keaton. A finals dels 70 recuperaria la faceta d'actor i, abans de retirar-se el 2010, va participar en pel·lícules com El club dels poetes morts (era l'estricte director de l'escola) o L'edat de la innocència, de Martin Scorsese.

Curiosament, el seu paper més popular va arribar-li als 80 amb la sèrie ambientada a un hospital de Boston A cor obert, que a mitjans dels 80 va ser un dels primers èxits de la programació de TV3. Lloyd havia d'interpretar en només uns quants episodis el paper del Dr. Daniel Auschlander, un metge amb càncer de fetge, però va acabar participant en 132 capítols de la sèrie. No el van nominar mai a l'Emmy com a actor, però sí per la seva feina com a director: el 1970 per la sèrie de televisió The name of the game i el 1974 pel telefilm Steambath. El seu últim paper, quan ja estava retirat, va ser una petita aparició a la comèdia de Judd Apatow I de sobte tu... (2015).

stats