Literatura
Cultura 12/07/2016

Mor Agustín Fernández Paz, referent de la literatura infantil i juvenil en gallec

En català se'n poden llegir 25 obres, totes elles publicades per Bromera, entre les quals hi ha 'Cartes d'hivern' i 'El centre del laberint'

Efe
2 min
Agustín Fernández Paz

Santiago de CompostelaL'escriptor Agustín Fernández Paz (Vilalba, 1947) ha mort a les set del matí d'aquest dimarts al seu domicili de Vigo, segons ha informat Xerais, un segell editorial amb el que va contribuir literària i personalment. El conegut autor és referent en la literatura infantil i juvenil i els seus llibres han estat constantment reeditats i traduïts a moltes llengües com l'anglès, el francès, l'italià, l'àrab o el portuguès. En català hi ha una àmplia selecció de la seva obra traduïda a Bromera. Hi ha, entre d'altres, 'Les flors radioactives' (1991), 'Cartes d’hivern' (1997), 'Nit d’ombres voraces' (2003), 'Laura i els ratolins' (2004),'Passadissos d’ombra' (2007), 'Només ens queda l'amor' (2008) i 'El centre del laberint' (2011), tots amb un gran èxit entre els lectors joves i amb més de 150.000 exemplars venuts.

L'autor feia servir a Álvaro Cunqueiro per explicar que un escriptor havia de il·lustrar els seus relats de manera "clara, seguida i bé", amb la finalitat última, en tot moment, que el petit que agafava el llibre amb les dues mans havia de "beure somnis com qui beu aigua". Aquests somnis van ocupar, i encara segueixen ocupant, les nits de diverses generacions que van créixer escrivint al costat de Fernández Paz les "Cartes d'hivern" i es van perdre fins a trobar a 'El centre del laberint', en tot moment deixant volar la imaginació.

Entre d'altres reconeixements a la seva trajectòria, va rebre el Premi Irmandade do Libro (2003); el Premi Xosé María Álvarez Blázquez (2008); la 'lletra E' (2009) de l'Associació d'Escriptores i Escriptors en Lingua Galega (AELG); i el 2011 va obtenir el Premi Iberoamericà SM de Literatura Infantil i Xuvenil. Va ser proposat per l'Organització Espanyola Per al Llibre Infantil i juvenil (OEPLI) com a candidat als prestigiosos premis Astrid Lindgren Memorial Award i Andersen, mentre que la AELG el va proposar fins i tot com a candidat al Premi Nobel de Literatura.

stats