Obituari

Mor als 68 anys Akira Toriyama, creador de 'Bola de drac'

El 'mangaka' també va ser l'autor de 'Dr. Slump', dues sèries de gran impacte a TV3

ARA
3 min
Akira Toriyama, Creador de Bola de Drac

El creador de Bola de drac, Akira Toriyama, ha mort als 68 anys a causa d'un hematoma subdural agut. Segons ha informat la companyia que gestiona els seus drets d'autor, Capsule Corporation Tokyo, el mangaka va deixar-nos l'1 de març. "És una pena, perquè encara tenia molts treballs per fer i objectius per aconseguir", diu el comunicat. A més de Bola de drac, Toriyama també era l'autor d'altres gran èxits, com Dr. Slump, i els seus personatges formen part de la memòria personal i col·lectiva de molts catalans: Son Goku, Arale, el kame-hame-ha i les set boles del drac són una icona de la joventut compartida i, en molts casos, una porta d'entrada al català. Els seus dibuixos van ser l'eina necessària per acompanyar la immersió lingüística de molts joves.

Son Goku, el protagonista de 'Bola de drac'.

Nascut a Nagoya, el Japó, Toryiama és un dels autors que més sèries de mangues ha venut en tots els temps. Aquesta fita està molt lligada a l'èxit de la seva principal obra: Bola de drac. Aquest còmic va ser un dels principals precursors de l'expansió del manga a escala global i va significar un abans i un després per a molts amants del còmic a Occident. Una de les claus de la seva rebuda va ser l'adaptació del còmic a l'anime. A casa nostra, Bola de drac és un dels mangues i animes més recordats per moltes generacions de joves, després que el febrer del 1990 fos estrenat per TV3. Les aventures de Son Goku van ser un fenomen sense precedents i, sobretot, van contribuir a expandir la llengua a moltes cases. Es va emetre durant més d'una dècada, fins al 2001. La història mesclava poders sobrenaturals, planetes i androides amb arts marcials, al principi en el cos d'un nen petit amb cua de mico i vestit de monjo shaolin. El 9 de maig del 2015 es va decretar al Japó el Dia del Goku en honor d'aquest personatge. 

Més enllà de 'Bola de drac'

A banda de Bola de drac, amb què va arribar a vendre 360 milions d'exemplars arreu del món, la seva obra més coneguda va ser Dr. Slump. Amb aquesta sèrie, Toriyama va arribar a distribuir 35 milions de còpies al Japó, tot i que mentre es publicava (1980-1984) encara era un desconegut pel públic. L'èxit posterior de l'Arale va ajudar que Dr. Slump també fes el salt a l'anime. Toriyama també va participar en el disseny de personatges que serien importants en la història dels videojocs, com Dragon Quest', Chrono Trigger i Blue Dragon. La seva obra ha tingut una gran influència en altres mangakes, com Eiichiro Oda, autor de One Piece, amb qui havien treballat junts a Cross Epoch: "Era com estar veient un heroi que va avançat a la resta".

Careta 'Dr Slump'

El funeral s'ha celebrat abans de l'anunci de la seva mort i hi han assistit "únicament els familiars més propers". "A causa dels seus desitjos de pau i tranquil·litat, rebutjarem qualsevol missatge de condol i ofrenes", diu Capsule Corporation Tokyo. L'empresa ha agraït a les persones que han permès a Toriyama fer les seves activitats creatives durant més de 45 anys. "Esperem sincerament que el món d'Akira Toriyama segueixi sent estimat per tothom durant molt de temps", diuen. No s'ha decidit si es farà algun acte de comiat.

La xarxa s'ha omplert de seguida de mostres de condol.

stats