Cultura 09/01/2017

Mor als 85 anys l'escultor Francisco López

Era un dels membres destacats del grup d'artistes coneguts com els Realistes de Madrid

Ara
2 min
L'escultor Francisco López (1932-2017)

BarcelonaL'escultor Francisco López Hernández va morir diumenge als 85 anys, segons informa el Museu Thyssen amb un comunicat. Juntament amb la seva esposa, Isabel Quintanilla, Francisco López formava part del grup històric de pintors i escultors que havien viscut i treballat a Madrid des dels anys 50. Francisco López era cosí del pintor Antonio López. A més de la seva obra personal, també era conegut per les seves col·laboracions amb l'arquitecte Rafael Moneo, com el monument als representants de comerç de l'estació d'Atocha, i amb el despatx format per José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres. Per a aquests dos arquitectes va fer l''Ofèlia ofegada', als jardins de Vil·la Cecília de Barcelona, el monument al canonge i historiador Isidor Macabich, a Eivissa; i 'escultura de la noia que va néixer el dia de la Constitució que hi ha a la plaça homònima de Girona. A més, López també va realitzar l'escultura del monument a Lluís Companys que hi ha a la cruïlla del passeig Lluís Companys a amb la ronda de Sant Pere, a Barcelona.

'Ofèlia ofegada', de Francisco López, als Jardins de Vil·la Cecília, de José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres

"Dins el grup dels Realistes de Madrid, el Paco es distingeix per la seva inspiració clàssica i pel seu sentit impecable de l'ofici", diu Guillermo Solana, director artístic del Museu Thyssen i comissari de l'exposició 'Realistes de Madrid', que el Museu Thyssen va organitzar l'any passat juntament amb María López.

'A Lluís Companys' de Francisco López

Francisco López es va formar com a escultor amb José Capuz a l'Escola d'Arts i Oficis de Madrid entre els anys 1951 i 1955. Aquest últim any va participar en una exposició col·lectiva a la Dirección General de Bellas Artes de Madrid amb Antonio López, Lucio Muñoz i el seu germà Julio. Va ser pensionat de l'Acadèmia d'Espanya a Roma als primers anys 60 i, a la tornada, va exercir de professor a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. També va fer estades de treball a Grècia i França.

stats