Cultura 18/08/2019

Mor Encarna Paso, l'Elena de 'Volver a empezar'

L'actriu madrilenya va tenir una prolífica carrera en cinema i teatre

Ara
1 min
Encarna Paso recollint l'Oscar de 'Volver a empezar' amb José Luis Garci i Antonio Ferrandis

BarcelonaEncarna Paso, actriu de reconegut prestigi i llarga trajectòria en teatre i cinema, ha mort aquest diumenge als 88 anys, segons informen diversos mitjans de Madrid. El seu treball més conegut va ser possiblement 'Volver a empezar' de José Luis Garci, la primera pel·lícula espanyola que va guanyar un Oscar a la millor pel·lícula estrangera.

Nascuda a Madrid el 1931, Paso formava part d'una nissaga de gent de teatre: era filla del dramaturg Antonio Paso i neboda dels autors teatrals Alfonso i Manuel Paso, així com de les actrius Mercedes, Maruja, Elisa i Soledad Paso. Els seus primers treballs professionals van ser, com era lògic, al teatre, treballant a les companyies de Milagros Leal i Salvador Soler Mari i, més endavant, amb Catalina Barcena. Amb Ismael Merlo va representar moltes obres del repertori còmic espanyol i clàssics de Calderón, Lope de Vega, Miguel Mihura, Ibsen, Arthur Miller, Lorca, i Buero Vallejo, entre molts altres.

En el cinema va treballar als 70 amb directors com Carlos Saura ('La prima Angélica') i Eloy de la Iglesia ('El techo de cristal'), però l'èxit va arribar-li a principis dels 80 gràcies als seus papers a 'Demonios en el jardín' (1982), de Manuel Gutiérrez Aragón, i sobretot a l'oscaritzada 'Volver a empezar' (1982), de José Luis Garci, en què interpretava la nòvia de joventut d'Antonio Ferrandis, l'exiliat amb qui es retroba quan ell torna a Espanya després de la mort de Franco i el restabliment de la democràcia. Paso va repetir amb Garci poc després a 'Sesión continua' (1984) i va formar part del repartiment de 'La colmena', de Mario Camus i 'El bosque animado', de José Luís Cuerda.

stats