Música
Cultura 23/08/2021

Mor el fotoperiodista Xavier Mercadé

Va ser fundador de la revista 'Enderrock' i cronista fotogràfic incansable de l'escena musical

2 min
Xavier Mercadé en una exposició al Palau Robert

BarcelonaEl fotògraf Xavier Mercadé ha mort aquest dilluns als 54 anys a causa d'un càncer, tal com han confirmat a l'ARA fonts de la revista Enderrock. Nascut a Barcelona el 15 de febrer del 1967, Mercadé ha documentat gairebé quatre dècades de música en directe, tal com queda ben palès a l'exposició Rock viu, que encara es pot visitar al Palau Robert de Barcelona. "La passió es manté dia a dia. És un vici... Em fa ràbia perdre’m un concert”, explicava fa uns mesos Mercadé, un professional estimat pels companys que han compartit amb ell infinitat de concerts i pels músics que ha retratat.

Mercadé va començar admirant pioners de la fotografia rock com Francesc Fàbegras i després va ser admirat i respectat per les generacions posteriors. Va obrir camí en una professió que s'aprenia a empentes i rodolons, sovint malgrat els entrebancs, com quan només deixaven 30 segons per fotografiar Beyoncé des de la taula de so al Palau Sant Jordi.

El fons documental d’aquest autèntic pal de paller del fotoperiodisme musical és inabastable: no hi ha artista internacional rellevant que no hagi fotografiat, de David Bowie a Lou Reed, passant per Madonna i Bruce Springsteen, però també va copsar el dia a dia de l’escena musical catalana, des d’aquells Odi Social que tocaven a la plaça de la Guineueta el 1986 fins a la Rosalía imperial que va omplir dos Palaus Sant Jordi el 2019. Va publicar fotografies a la revista Enderrock, de la qual va ser un dels fundadors, i també en altres publicacions com Ruta 66, Rockdelux i diversos diaris que sabien que sempre podien comptar amb ell, perquè pràcticament no se saltava cap concert. Però tot havia començat tirant pel dret amb el fanzín Vollker l'any 1984. Des d'aleshores va ser una presència essencial, un home de confiança sempre disposat a ajudar els companys periodistes.

Abans de la mostra Rock viu, Mercadé havia fet exposicions com ara Bevent passat d’Umpah-Pah (2009), No vull canviar la pell de Sopa de Cabra (2010), Pròxims visual (2013), Born to Múúú (2013), Euskal Herria Sona (2017) i Sidecar: 1.000 fotos, 5.000 concerts (2017), entre d'altres. També havia publicat diversos llibres de fotografia com Pasión por el rock: Las mejores fotos de concierto (La Máscara, 1999), Jump Rock (autoeditat, 2009), Freaks: La cara oculta del rock (Quarentena, 2010), Odio obedecer: La escena alternativa en los 80 (Quarentena, 2011), Balas perdidas: Qué fue del siglo XX (66 rpm, 2012) i One Direction en España (Quarentena, 2014).

stats