Cultura 11/11/2016

Mor als 82 anys Leonard Cohen

El llegendari poeta i cantautor canadenc es va mantenir en actiu durant tota la seva vida. Aquest octubre havia llançat un nou disc, 'You want it darker'

Ara
2 min
Leonard Cohen durant un concert al Festival de Jazz de Montreux, a Suïssa, el 4 de juliol del 2013

BarcelonaEl llegendari cantautor i poeta canadenc Leonard Cohen ha mort aquesta matinada als 82 anys, segons han informat a través del seu perfil oficial a la xarxa social Facebook.

"Hem perdut un dels visionaris més venerats i prolífics de la música", assenyala el missatge a la xarxa social, que no informa del lloc ni de les causes de la mort.

El que sí que especifica la breu nota és que s'organitzarà un homenatge a l'artista a Los Angeles, ciutat on residia, tot i que no n'especifica la data.

Figura imprescindible entre els cantautors sorgits als anys 60, Cohen es va mantenir en actiu durant tota la seva vida, combinant música i poesia, i aquest octubre havia llançat un nou disc, 'You want it darker'. L'artista, en l'última entrevista que va concedir, deia que aquest darrer treball està marcat per les reflexions sobre la mort.

Nascut el 21 de setembre de 1934 a Mont-real (el Canadà) en el si d'una família jueva, Cohen va començar de jove a interessar-se per la poesia i, especialment, per l'obra de l'espanyol Federico García Lorca.

Després de publicar els seus primers poemaris i passar una llarga temporada a Grècia, Cohen va debutar en la música amb el disc 'Songs of Leonard Cohen' (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com 'So Long, Marianne' o 'Suzanne'. Durant aquells anys, Cohen va viure a l'illa grega d'Hidra, on va mantenir una relació amb la novel·lista sueca Marianna Jensen, i després va viure amb la fotògrafa Suzanne Elrod, amb qui va tenir dos fills, Adam i Lorca.

La seva veu greu i profunda i el seu elaborat estil literari, en el qual barrejava reflexions romàntiques amb temes espirituals i existencials, es van obrir pas en una escena folk nord-americana en la qual figuraven també Bob Dylan o Joni Mitchell, entre altres artistes.

La seva lloada carrera, un model de referència per als cantautors de totes les generacions, inclou altres discos destacats com 'Songs of love and hate' (1971), 'I am your man' (1988) o 'Various positions' (1985), en el qual apareixia 'Hallelujah', una de les seves cançons més emblemàtiques.

Després d'un retir espiritual als anys 90, Cohen va tornar els últims anys de la seva vida a l'activitat musical després de saber que el seu representant, Kelley Lynch, l'havia estafat i deixat al gairebé a la ruïna.

Des de llavors va publicar 'Old ideas' (2012), 'Popular problems' (2014) i el seu epíleg musical 'You want it darker'.

Entre els múltiples guardons que va rebre al llarg de la seva trajectòria figura el premi Príncep d'Astúries de les lletres, que va obtenir el 2011.

stats