Cultura 27/08/2019

"Llarga vida al Flash Flash!"

El món cultural i polític lamenta la mort de Leopoldo Pomés, el creador de la bombolla Freixenet

Ara
2 min
Leopoldo Pomés al Flash Flash

BarcelonaLa mort del fotògraf Leopoldo Pomés ha consternat el món de la cultura. Quan s'ha conegut la notícia, les xarxes socials han quedat inundades de missatges d'ànims a la família i de record a la magnífica carrera del fotògraf. Pomés va ser un dels pioners de la fotografia artística, i se'l coneix com un dels més grans precursors de la modernitat durant la dictadura. Així mateix, també va ser publicista i va dirigir un llargmetratge, 'Ensalada Baudelaire'. Va rebre múltiples premis en tots els camps en què va treballar, i l'any 1999 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

L'escriptor Màrius Serra ha sigut un dels primers a reaccionar a la mort de Pomés. Amb la cita d'una estrofa de 'Conillet de vellut', una cançó de Joan Manuel Serrat, ha dit adeu al fotògraf.

El director de cinema Manuel Huerga també ha lamentat la seva mort.

L'escriptora i comissària de Barcelona Ciutat de Literatura, Marina Espasa, també ha volgut recordar Pomés. "Llarga vida al Flash Flash!", ha escrit. I és que quan es parla de Pomés és difícil no pensar en l'icònic restaurant de Barcelona que va crear, amb tres amics, als anys 60. Ell va ser l'encarregat de crear-ne la imatge, que s'ha convertit en un clàssic en l'imaginari de tots els barcelonins.

L'escena política tampoc ha quedat indiferent davant la mort de Pomés, que el 2018 va ser guardonat amb el Premi Nacional de fotografia. El president Quim Torra i Miquel Iceta han donat mostres de suport a la família.

Els diversos museus on s'exposa l'obra prolífica del fotògraf també han escrit missatges a les xarxes per homenatjar-lo. Així ho han fet el Museu Picasso, el Museu del Disseny i la Fundació la Pedrera, que el 2015 va organitzar l'última exposició del fotògraf, una retrospectiva de la seva obra. Edicions 62 i Edicions Tusquets, els encarregats d'editar el seu llibre de memòries, 'No era pecat. Vivències d'una mirada', també ho han fet. Així mateix, el ministeri de Cultura i Esport ha tuitat un missatge de record a la figura del fotògraf, on citen directament el ministre José Guirao.

stats