Literatura
Cultura 22/06/2013

Mor l'escriptor Javier Tomeo als 80 anys

L'autor d'obres com 'Amado monstruo', 'El cazador' i 'El crimen del cine Oriente' estava ingressat al Sagrat Cor de Barcelona com a conseqüència d'una infecció hospitalària

Efe
1 min

BarcelonaL'escriptor i dramaturg aragonès Javier Tomeo ha mort avui a l'hospital Sagrat Cor de Barcelona als 80 anys, segons han confirmat fonts hospitalàries. Tomeo, que estava ingressat com a conseqüència d'una infecció, és un dels escriptors espanyols més reconeguts i singulars, posseïdor d'una obra amb un univers molt imaginatiu, i un gran mestre del conte. Alguns dels seus llibres s'han portat al cinema i han estat representats en els principals teatres europeus. La seva producció literària va ser elogiada entre d'altres per Roberto Bolaño, que es va declarar apassionat de l'aragonès.

Traduït a 15 llengües, va iniciar-se en la literatura escrivint novel·les populars amb pseudònim durant els anys 50 i 60. La primera novel·la que va publicar amb el seu nom va ser 'El cazador', del 1967, en què el protagonista es tanca per sempre en la seva habitació per no enfrontar-se a la mare. Amb la segona novel·la, 'El unicornio', va obtenir el premi de novel·la curta Ciudad de Barbastro.

Als 80 va publicar novel·les com 'Amado monstruo' (1985) i 'El cazador de leones' (1989) i en la dècada següent la seva bibliografia va créixer gràcies a obres com 'El gallitigre' (1990), 'El crimen del cine Oriente' (1995), 'Los misterios de la ópera' (1997) i 'Napoleón VII' (1999), entre d'altres. La seva última novel·la, publicada per Alpha Decay aquest 2013, és 'Constructores de monstruos'.

stats