Cultura 21/05/2014

Mor l'exdirector titular de l'OBC Franz-Paul Decker

El músic d'origen alemany i nacionalitat canadenca tenia 90 anys

Ara
1 min

BarcelonaEl músic Franz-Paul Decker (Colònia, 1923), director d'orquestra alemany de nacionalitat canadenca, ha mort als 90 anys, segons ha confirmat l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, orquestra de la qual va ser titular a partir del 1986 al 1991. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Va estudiar composició, direcció i pedagogia a l'Acadèmia de Música de Colònia i amb 22 anys ja dirigia a l'Òpera de Colònia. El 1948 va conèixer el compositor Richard Strauss, de qui va ser amic i company de joc del whist.

Tot just acabada la guerra, va ser nomenat director titular de l'Orquestra Simfònica de Wiesbaden i, als anys 60, ho va ser de l'Orquestra Filharmònica de Rotterdam. El 1965 va viatjar convidat al Canadà i es va establir en aquell país. Va succeir Zubin Mehta al capdavant de l'Orquestra Simfònica de Montréal fins el 1975, després va dirigir la Filharmònica de Calgary i la Simfònia de Winnipeg.

Com a especialista en l'obra de Richard Wagner i dels grans compositors postromàntics, va ser convidat sovint a dirigir a Europa i Amèrica. La retransmisió del seu concert de Nadal amb Luciano Pavarotti i l'Orquestra de Montréal a la Basílica de Nôtre-Dame d'aquella ciutat a finals dels anys 80, va donar la volta al món.

stats