CINEMA
Cultura 23/03/2011

Mor Liz Taylor als 79 anys

La cadena televisiva ABC, en la seva versió web, acaba d'anunciar la mort de l'actriu de 'Cleopatra'

Redacció
2 min

BarcelonaSímbol del glamur, de l'elegància i de la bellesa. L'actriu va néixer a Londres, el 27 de febrer de 1932, i va aparèixer per primer cop a la gran pantalla quan només tenia 9 anys. Tres anys després ja s'havia fet mundialment famosa, muntant un cavall de carreres a la pel·lícula National Velvet (1944). El pas del temps podria haver-li fet una mala jugada, i haver-la convertir en una nena prodigi d'aquelles que perden interès quan es fan grans. Però els seus primers papers van anar seguits de noves fites, com El coratge de Lassie o Donetes. No faltava gaire perquè Vincent Minnelli es fixés en ella i la portés a l'altar, del bracet de Spencer Tracy, a El pare de la núvia (1950).

Taylor es va relacionar amb els més grans cineastes de la història del cinema. George Stevens, un dels grans directors de musical de l'època daurada de Hollywood, li va posar un banyador negre i la va fer nedar amb Montgomery Clift a Un lugar en el sol. Cinc anys després la va dur als pous de petroli de Gegant, on va enemistar Rock Hudson i James Dean. I l'any 1963 va interpretar el monumental paper de Cleopatra en el llargmetratge de més de tres hores de Joseph L. Mankiewicz, amb Richard Burton i Rex Harrison.

Va guanyar dues vegades l'Oscar a la millor actriu, per Una dona marcada (1961) i Qui tem a Virginia Woolf? (1967). I la seva vitrina de guardons va plena de Baftes i de Globus d'or. Però més que pels seus nombrosos premis, Liz Taylor és coneguda per haver dut una agitada vida sentimental. Vuit matrimonis van marcar la seva vida –entre d'altres, es va casar dues vegades amb Richard Burton, el més gran dels seus amors, amb qui va compartir càsting a Cleopatra. "La meva mare va ser una dona extraordinària, que va viure la vida amb total intensitat", deia Michael Wilding, el seu fill, davant la premsa.

Malauradament, Liz Taylor –en moltes ocasions considerada l'ideal de bellesa de postguerra–, va patir molts problemes de salut, des d'un caiguda de cavall, en una de les seves primeres pel·lícules, fins al tractament per càncer de pell, o una traqueotomia. També va tenir greus problemes d'alcoholisme. Per complicacions cardíaques, fa sis setmanes va ser traslladada a l'hospital Cedars-Sinai de Los Angeles, on ha mort aquest matí, a l'edat de 79 anys, acompanyada pels seus quatre fills, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton, segons deia Sally Morrisson, publicista de l'actriu.

stats