Cultura 11/09/2019

Mor el músic i artista de culte Daniel Johnston als 58 anys

Va ser reivindicat per artistes com Kurt Cobain, Tom Waits, David Bowie i Sonic Youth

Ara
2 min
Daniel Johnston, durant una actuació

BarcelonaEl músic i artista plàstic Daniel Johnston (Califòrnia, 1961) ha mort als 58 anys d'un atac de cor, segons ha fet públic el seu mànager. Músic de culte reivindicat per icones com Kurt Cobain, Tom Waits, David Bowie, Sonic Youth i la major part de l'escena independent nord-americana, va protagonitzar el documental 'The Devil and Daniel Johnston' el 2005, on es retrata tota la seva insòlita trajectòria i es fa èmfasi en el seu diagnòstic d'esquizofrènia i trastorn bipolar, que es manifesta en trobades imaginàries amb el dimoni que són protagonistes de la seva obra i de diverses crisis psiquiàtriques.

Des de molt jove va despuntar per la seva creativitat i originalitat en còmics i cintes de súper 8. Després vindrien les gravacions en casset dels anys 80 que avui són llegendàries i fonamentals per a molts músics, i que llavors es van posar a vendre a les botigues d'Austin, on s'havia traslladat a viure i on va tocar al festival South by Southwest. Va tenir prou èxit perquè la MTV es fixés en la seva música.

'Songs of pain' surt el 1980 i Johnston treu el seu primer èxit comercial tres anys després, 'Hi, how are you', avui encara el seu àlbum més recordat. El 1984 apareix 'Retired boxer', treball que conté la seva famosa 'True love will find you in the end', que han versionat des de Wilco fins a Beck. El 1994 va publicar el seu únic disc amb un segell no 'indie', Atlantic Records, titulat 'Fun', però en va vendre tan poques còpies que li van rescindir el contracte. Tot i això, el músic té 18 àlbums publicats, com 'Hi, how are you', que Cobain lluïa en una samarreta. El cantant de Nirvana el considerava un dels grans lletristes de l'època.

Johnston va signar dos temes de la banda sonora de 'Kids', de Larry Clark, i va col·laborar amb artistes com Jad Fair i Yo La Tengo. Aquests i altres artistes com Flaming Lips, Beck o Tom Waits li van dedicar un àlbum d'homenatge el 2004. L'últim disc de Johnston data del 2010. Lana del Rey va cantar el seu 'Some things last a long time' per a un curtmetratge biogràfic sobre ell.

Els últims anys la seva salut havia empitjorat i va estar hospitalitzat sovint. Segons diversos mitjans nord-americans, Johnston tenia material original que encara no havia publicat.

stats