Cultura 03/05/2019

Mor Peter Mayhew, el gegant amable que va donar vida a Chewbacca

L'actor anglès ha patit un atac de cor als 74 anys

Xavi Serra
3 min
Mor Peter Mayhew, el gegant amable que va interpretar Chewbacca

BarcelonaPeter Mayhew, l'actor anglès que va interpretar Chewbacca a les pel·lícules de 'Star Wars', va morir aquest dijous als 74 anys a la seva casa de Texas, segons ha informat la família a través d'un comunicat. Mayhew va crear un dels personatges més emblemàtics i estimats pels fans de la saga galàctica, la criatura peluda de més de dos metres que acompanya Han Solo en els seus viatges amb el Falcó Mil·lenari.

En el seu vestit de 'wookie', Mayhew ni tan sols necessitava memoritzar diàlegs. El característic crit de la criatura era una creació del departament de so de la pel·lícula. L'actor anglès bromejava que per aconseguir el paper, l'únic que havia hagut de fer en l'entrevista amb George Lucas va ser posar-se dempeus. El director de 'Star Wars' estava buscant un actor alt per interpretar la criatura i els 2,21 metres de Mayhew van ser el seu millor currículum. Així, acabaria interpretant Chewbacca a 'La guerra de les galàxies', 'L'imperi contraataca', 'El retorn del Jedi', 'La venjança del Sith' i 'El despertar de la Força', però a partir d''Els últims Jedi' els seus problemes de salut l'obligarien a passar el relleu al jugador de bàsquet i actor Joonas Suotamo.

Star Wars: 'Una nueva esperanza'

Abans de 'La guerra de les galàxies', Mayhew només havia interpretat el paper de minotaure a la pel·lícula fantàstica 'Simbad i l'ull del tigre', els productors de la qual van descobrir-lo gràcies a una fotografia en un article sobre persones amb els peus grans. Segons el llibre 'The making of 'Star Wars'' de J.W. Rinzler, un dels maquilladors de 'Simbad' va treballar després en la disfressa de 'wookie' i va suggerir el nom de Mayhew als productors de 'Star Wars', així que uns mesos després de fer de minotaure es va enfundar el vestit del rondinaire, impacient i tendre 'wookie', la 'catifa amb potes' més carismàtica de la galàxia 'Star Wars'.

A més d'enfundar-se la disfressa de 'wookie' a les pel·lícules de la saga, Mayhew també va fer aparicions com a Chewbacca en l'especial nadalenc del 1978, en un episodi d''El xou dels Muppets' i en diversos anuncis, a més de fer visites sorpreses a hospitals infantils i atendre convencions de fans de 'Star Wars' per firmar autògrafs i fer xerrades, l'última de les quals va ser a la Star Wars Celebration del mes passat. Durant uns anys, els seus problemes de salut el van obligar a anar en cadira de rodes i a sotmetre's a diverses operacions. Arran de l'experiència va crear la Fundació Peter Mayhew, dedicada a “alleugerir el dolor, el patiment i la càrrega financera provocada pels esdeveniments traumàtics de la vida”.

Mor Peter Mayhew, el gegant amable que va donar vida a Chewbacca

“Peter Mayhew era un home amable i gentil, amb una gran dignitat i noblesa”, va expressar després de conèixer la mort de l'actor el seu company a la saga Harrison Ford. “Aquests aspectes de la seva personalitat, a més del seu enginy i gràcia, van donar vida a Chewbacca. Vam ser companys a les pel·lícules i amics per tota la vida al llarg de 30 anys, i l'estimava... Els meus pensaments són amb la seva esposa Angie i els seus fills. Descansa en pau, estimat amic”. També han enviat missatges de condol altres actors de la saga, com Mark Hamill, i el director George Lucas.

stats