Cultura 06/03/2014

Mor el poeta Xavier Sabater, impulsor de la polipoesia

Escriptor social i experimental, va ser agitador cultural, teòric i pioner en molts formats polipoètics

Ara
1 min
Xavier Sabater

BarcelonaEl poeta, editor i promotor cultural Xavier Sabater (Barcelona 1953) ha mort d'un infart cerebral a Barcelona. Formava part del col·lectiu de poetes 'underground' barcelonins dels anys 80 i va ser un dels principals impulsors i teòric de la polipoesia a Catalunya, fundador del seu festival i el congrés internacional.

Amb Xavier Theros va fundar el 1987 el primer grup de polipoesia de la península, Poliphonetica Dinámica. Després va ser fundador de la PAPA (Associació de Performers i Poetes Associats) amb Rafael Metlikovez. Després aquest últim i Theros formarien el 1991 el grup de polipoesia més important de l'estat, Accidents Polipoètics, amb el qual s'han alineat importants col·laboradors i 'hereus'.

Sabater es va convertir en un investigador, teòric i divulgador de la polipoesia al país, a través d'antologies i articles a 'Attractions' o del Festival de Polipoesia de Barcelona que dirigia des de 1991. Des del 2004 dirigia la cita Cyberpoem. Va ser editor dels segells La Cloaca (1976-1980) i Sedicions (1991-1998) i col·laborador en publicacions com 'Muerte de Narciso', 'Exóticas Nuevas', 'Warietees', etc.

Des del 1970 s'havia dedicat a l'art d'avantguarda i l'experimentació poètica. Va fer poesia amb tots els seus adjectius i formats, dels quals va ser pioner: poesia sonora, fonètica, electrònica, visual, polipoesia, vídeopoesia, ciberpoesia, musipoesia. Ha publicat 'Poesías bajo tierra' (1973), 'Oscuros silencios de bronce' (1978) i 'Saba Sanyo Casio' (1991), entre altres obres i reculls. Va impulsar desenes d'activitats i iniciatives de divulgació cultural relacionades amb la poesia.

stats