Cultura

El museu de l'art prohibit de Tatxo Benet s'instal·larà a la Casa Garriga Nogués de Barcelona

És una col·lecció de més de 150 peces que han provocat grans polèmiques i han sigut censurades

2 min
El col·leccionista Taxto Benet amb l'obra 'Shark', de David Cerny

El museu de l'art prohibit que impulsa l'empresari Tatxo Benet s'instal·larà a la Casa Garriga Nogués, a l'Eixample de Barcelona. Es preveu que el nou equipament cultural, que durant quatre anys ha acollit les exposicions de la Fundació Mapfre, obri les portes de la nova etapa la primavera vinent. Benet va començar la col·lecció amb l’obra de Santiago Sierra retirada de la fira Arco, Presos polítics a l'Espanya contemporània, que mostrava els presos independentistes catalans. Va ser l'inici de Censored, una col·lecció que en aquest temps ha acumulat més de 160 peces. "La primera exposició serà com una presentació, amb les obres més significatives, i anirem fent diverses propostes monotemàtiques, perquè són obres que necessiten el seu espai i han d'estar documentades", diu Benito Padilla, coordinador de la col·lecció. Per exemple, destaca Padilla, una exposició podria posar el focus en la censura genital al llarg del temps: "No només per part de l'Església, sinó també pel pensament políticament correcte". L'espai vol ser també un lloc de debat i reflexió sobre la censura, vingui d'on vingui.

Algunes d'aquestes peces, com una escultura satírica de Saddam Hussein de l’artista txec David Cerny, que l’alcalde la ciutat belga de Middelkerke va prohibir el 2006 que s’exposés al Museu Donkenput, perquè la considerava massa "explosiva", es van poder veure la primavera de l'any passat al Centre d'Art la Panera de Lleida. La col·lecció és molt més àmplia i inclou moltes altres peces que han provocat força polèmica. Per exemple, hi ha el conegut Franco dins una nevera de refrescos d’Eugenio Merino que va encendre la Fundación Francisco Franco quan es va mostrar a Arco, el grup escultòric d’Ines Doujak amb Joan Carles I sodomitzat que va provocar un terrabastall institucional al Macba el 2015 i el portafolis de fotografies eròtiques de Robert Mapplethorpe que va ser polèmic als Estats Units i després a tot arreu on s’ha exposat. "La col·lecció anirà creixent", diu Padilla.

Tatxo Benet ha llogat l'edifici a la família Godia. La família Garriga Nogués va residir-hi fins a l'esclat de la Guerra Civil. Després va ser ocupat pel Col·legi Sagrats Cors de Jesús i de Maria i, entre els anys 1983 i 2004, va ser la seu d'Enciclopèdia Catalana. A partir del 2004 l’edifici va ser adquirit per Liliana Godia, filla de Francisco Godia, col·lecionista d’art i empresari, que va alternar els negocis amb la seva afició a les carreres de Fórmula 1, per ser la seu permanent de les col·leccions de la Fundació Francisco Godia. El gener del 2015 la fundació va cessar les seves activitats i va passar a ser la sala d'exposicions de la Fundació Mapfre, que va abandonar l'emblemàtic edifici per obrir, el maig del 2020, el centre internacional de fotografia a la Torre Mapfre.

stats