Art
Cultura 22/10/2019

El Museu del Disseny incorpora una trentena de peces de Gaudí

La Càtedra Gaudí cedeix el seu fons durant trenta anys a l'Ajuntament de Barcelona

Acn
3 min
Una rajola i un penjador obra d'Antoni Gaudí cedits per la Càtedra Gaudí al Museu del Disseny de Barcelona.

BarcelonaLa Càtedra Gaudí ha cedit per a un període de trenta anys el seu fons patrimonial al Museu del Disseny. El dipòsit aplega 36 peces procedents d'obres d'Antoni Gaudí com ara les cases Batlló i Milà i el Parc Güell, amb objectes com portes, revestiments ceràmics, reixes i mobiliari. També incorpora una singular col·lecció de fragments de vitralls de la catedral de Palma. El conjunt té una gran rellevància, donada la dificultat de trobar d'elements aplicats a l'arquitectura i mobles dissenyats per l'arquitecte modernista, poc presents als museus de la ciutat. De fet, actualment a Barcelona només es poden veure algunes peces a la Casa Museu Gaudí, al Museu Nacional d’Art de Catalunya i, de caràcter litúrgic, al Museu de la Sagrada Família.

La directora del Museu del Disseny, Pilar Vélez, ha assegurat que el dipòsit de peces cedides per la Càtedra Gaudí "enriqueix molt" les col·leccions de l'equipament i obre noves línies de treball, recerca i difusió sobre el llegat de l'arquitecte. "Podríem dir que gairebé és l'última col·lecció de Gaudí que es pot veure", ha remarcat.

Des de fa anys, el Museu del Disseny treballa per augmentar la col·lecció d’objectes de l’etapa modernista, un període clau per explicar els orígens de la cultura del disseny, de cara a la nova exposició que prepara per al 2020. Aquesta mostra "portarà el Modernisme fins a la contemporaneïtat", segons Vélez, i aproparà al públic una selecció de les peces cedides

La creació de Gaudí és plural i inclou des d'edificis fins a elements que s'hi apliquen o mobles. La seva manera de treballar abraça tant obra projectada –amb objectes originals des del punt de vista formal i innovadors des de l’òptica estructural i funcional– com obra artesana amb materials trobats.

Aquest grup d’objectes es van veure per primera vegada a l’exposició de la Pedrera Gaudí. Art i disseny, que va tenir lloc el 2002 en el marc de l’Any Internacional dedicat a l'arquitecte. Posteriorment alguns han tingut presència en alguna mostra de divulgació internacional, però des de fa quinze anys aquest conjunt ha tornat a desaparèixer de la vida museística a la ciutat. L’acord de cessió també preveu la col·laboració del Museu i la Càtedra per organitzar cursos i jornades internacionals, sobre Gaudí, les arts i el disseny, que enriquiran els programes de recerca i activitats de les dues entitats.

Càtedra Gaudí de la UPC

La Càtedra Gaudí va ser creada el 3 de març del 1956, adscrita a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. El primer catedràtic director va ser el professor Josep F. Ràfols i Fontanals, biògraf i deixeble d’Antoni Gaudí. Actualment n’és director Juan José Lahuerta, arquitecte i professor d'història de l'art a l'Escola TS d'Arquitectura de Barcelona, bon coneixedor de l’obra de Gaudí i el seu temps i autor d’alguns llibres sobre el tema.

Els fons de la Càtedra Gaudí són nombrosos, de gran valor i en una bona part inèdits: el fons documental incorpora des de fotografies fins a dibuixos originals de Gaudí més una biblioteca especialitzada d’uns 7.000 volums que es concentra en la figura i l'obra d'Antoni Gaudí, els seus col·laboradors i en l'art i l’arquitectura del seu temps.

La Càtedra considera que la seva prioritat és la d’ordenar i posar digitalment a l’abast de tots els interessats en l’obra i l’època de Gaudí el seu ric fons documental, objectiu clau per a la seva labor de divulgació científica.  

stats